UE îndeamnă Bulgaria şi România să ia măsuri pentru a lupta împotriva criminalităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii UE sunt de părere că Bulgaria şi România trebuie să ia măsuri urgente de combatere a criminalităţii şi corupţiei. Acestea fiind zonele în care cele două ţări nu reuşesc să îndeplinească standardele UE.

Potrivit BBC, Ministrul de externe ai UE a afirmat că Bulgaria trebuie să consolideze transparenţa şi responsabilitatea instanţelor sale şi să impună sancţiuni mai dure pentru crima organizată.

De asemenea, deficienţe majore se regăsesc în sistemul judiciar din România. Astfel, UE şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la conflictele de interese în rândul oficialilor guvernamentali.

Ambele ţări au aderat la UE în 2007

Comisia Europeană vrea să stabilească o cooperare privind verificarea mecanismului doar pentru Bulgaria şi România, deoarece UE consideră că cele două ţări trebuie să facă mai mult în domeniul reformei sistemului judiciar, combaterea corupţiei şi, în cazul Bulgariei, a crimei organizate.

Această presiune a crescut din cauză că ambele vor să adere la zona Schengen, anul viitor, zona de călătorie fără vize pentru cetăţenii UE.

În 2008, comisia UE a suspendat aproximativ 500 de milioane de euro constând în ajutor pentru Bulgaria, declarând că aceasta trebuie să facă mai mult pentru a lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate.

"O chestiune urgentă"

La reuniunea de luni de la Bruxelles, miniştrii UE au laudat Bulgaria pentru intensificarea reformelor penale şi punerea sub acuzare pentru corupţie la nivel înalt şi a criminalităţii organizate.

Dar s-au plâns de "deficienţe importante" în cadrul procedurilor judiciare şi inadecvate urmăririi judiciare în cazurile de crimă organizată, recomandând utilizarea unor sancţiuni mult mai dure.

În România, noile coduri juridice prevăzute să intre în vigoare de la 1 octombrie 2011, "vor oferi o oportunitate importantă pentru o reformă în profunzime a sistemului judiciar românesc".

Însă UE este dezamăgită pentru că "puţine progrese efective au fost realizate în ceea ce priveşte eficienţa procesului judiciar, coerenţa jurisprudenţei şi responsabilizarea justiţiei".

"Resursele umane rămân o provocare majoră. O coordonată a politicii anti-corupţie în diferite sectoare ale guvernului lipseşte. Sunt necesare îmbunătăţiri substanţiale în domeniul conflictelor de interese" din România, anunţă BBC.

De asemenea, UE încurajează Bulgaria şi România să-şi intensifice eforturile privind reforma, numind-o o chestiune urgentă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite