UE amână acordul cu Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii europeni de Externe, reuniţi ieri la Luxemburg, au decis ca UE să nu reia negocierile cu Republica Moldova până când Chişinăul nu-şi va corecta politica de vize faţă de cetăţenii români.

Mai citeşte şi:

Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat
Lupu se leapădă de Voronin
VIDEO Voronin declanşează operaţiunea „Manipularea“
VIDEO Vladimir Voronin, înfrânt de opoziţie

De asemenea, şefii diplomaţiei Celor 27 şi-au exprimat preocuparea privind abuzurile care au avut loc după alegerile din 5 aprilie.

În acest sens, UE a cerut o anchetă transparentă, imparţială şi eficientă asupra evenimentelor, care să includă opoziţia şi experţi internaţionali. Totodată, autorităţile de la Chişinău sunt chemate să asigure libera şi corecta desfăşurare a alegerilor anticipate.

Pregătiri pentru anticipate

În acest timp, majoritatea comunistă din Parlamentul de la Chişinău a redus pragul electoral de la 6 la 5%, a împuternicit Guvernul cu dreptul de a emite ordonanţe de urgenţă şi a redus termenele necesare procedurii de falimentare a băncilor. Proiectele au fost aprobate ieri în numai 10 minute înainte ca preşedintele Voronin să dizolve Parlamentul.

Pe de altă parte, Partidul Liberal, Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Liberal Democrat, cele trei formaţiuni de opoziţie de la Chişinău, au anunţat că vor merge pe liste separate la alegerile anticipate care ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii iulie.

Agitaţia a pus stăpânire şi pe tabăra comuniştilor, care, după fostul preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu, ar putea rămâne fără un alt „tovarăş”: ministrul de Externe, Andrei Stratan. Acesta ar vrea să aleagă o formaţiune din opoziţie pentru anticipate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite