Vladimir Ţurcanu: „Eu am negociat arborarea steagului UE pe Preşedinţie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-vicepreşedintele parlamentului moldovean, comunistul Vladimir Ţurcan, a recunoscut că el a negociat cu protestatarii din Chişinău arborarea drapelului Uniunii Europene pe sediul Preşedinţiei. În urma acestui eveniment, Vladimir Voronin a acuzat România de implicare în protestele violente de la Chişinău, l-a expulzat pe ambasadorul României de la Chişinău şi a impus vize de intrare pentru toţi cetăţenii români.

  • Potrivit site-ului Unimedia, Ţurcan a spus că a negociat ca "să calmeze situaţia".
  • Printre protestatarii cu care a vorbit, Ţurcan i-a nominalizat pe Ion Galaţchi şi Dragoş Musteaţă.
  • Cei doi tineri au spus că iniţiativa de a arbora drapelele UE şi ale României le-a aparţinut şi că nu au fost forţaţi de poliţie şi de reprezentanţii Serviciului pază de stat. Dragoş Musteaţă a spus că iniţiativa de arborare a drapelului a venit "de la unul dintre protestatari".
  • "Ceea ce s-a petrecut ieri reprezintă o ruşine iremediabilă pentru politicienii noştri, pentru toată democraţia noastră. Pentru prima dată, tot poporul moldovenesc a văzut cea mai mare umilinţă a independenţei şi a democraţiei sale, când bastonul portdraperal al Parlamentului şi Administraţiei Prezidenţiale a fost smuls, iar în locul lui a fost arborat drapelul României", a declarat Voronin imediat după incident.


Într-una dintre pozele de la evenimentele din 7 aprilie, când au fost devastate Preşedinţia şi Parlamentul de la Chişinău de zeci de mii de oameni nemulţumiţi de victoria comuniştilor în alegerile legislative, lângă cei doi tineri care arborează steagurile pe sediul Legislativului se vede şi un poliţist.

"Am urcat să arborăm steagurile, pentru a linişti mulţimea şi pentru a-i demonstra că aceste clădiri sunt ca şi cucerite şi că acesta nu este un obiect de distrus şi trebuie să se oprească. Am negociat şi am urcat cu doi reprezentanţi ai poliţiei şi am instalat steagul. Când am coborât, am observat că mulţimea se mutase la Parlament. Noi, crezând că o să ajute ceea ce am făcut la Preşedinţie, am încercat să facem şi la Parlament tot aşa. La Parlament însă a fost mai greu să intrăm – am fost şi udaţi... Totuşi am intrat şi tot aşa am negociat cu poliţia ce am putea face ca să oprim masele de la distrugere", a declarat Ion Galaţchi.
 
"Eu am preluat idea şi mi-am dat seama că acest gest ar putea să liniştească masele. Odată ce ai pus drapelul pe Preşedinţie, oamenii înţeleg că clădirea este a noastră şi nu mai are rost să se ajungă la vărsări de sânge", a relatat Dragoş Musteaţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite