Margot Wallstrom: "Preşedintele UE ar trebui să fie o femeie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Margot Wallstrom: "Preşedintele UE ar trebui să fie o femeie"
Margot Wallstrom: "Preşedintele UE ar trebui să fie o femeie"

Vicepreşedinta Comisiei Europene, suedeza Margot Wallstrom, a spus luni că în contextul în care liderii europeni nu reuşesc să se înţeleagă asupra numelui viitorului preşedinte al Uniunii Europene, postul să revină unei femei.

Preşedintele UE "ar trebui să fie o femeie", a spus Wallstrom în cadrul unei conferinţe de presă susţinute după reuniunea miniştrilor de afaceri externe ai UE de la Luxemburg. "Uitaţi-vă la numele care se menţionează pentru acest post. Din punct de vedere democratic este incredibil că femeile, care reprezintă 52,6% din populaţia europeană, sunt ignorate. Nu este un lucru acceptabil în 2009", şi-a exprimat indignarea Margot Wallstrom.

"Avem femei de o veritabilă excelenţă în Europa", a subliniat ea.

Prevăzut de Tratatul de la Lisabona, postul de preşedinte al Uniunii Europene este una dintre măsurile cele mai importante ale textului menit să amelioreze funcţionarea instituţiilor europene. Numele fostului premier britanic Tony Blair se numără printre cele mai intens vehiculate, dar este departe de a se bucura de unanimitate în rândul Celor 27.  De asemenea, sunt vehiculate numele a alţi doi bărbaţi, respectiv premierul olandez Jan Peter Balkenende şi omologul său luxemburghez Jean-Claude Juncker.

Una dintre puţinele femei nominalizate în legătură cu această demnitate, fosta preşedintă irlandeză Mary Robinson a precizat că postul nu o interesează şi că preferă să se consacre luptei împotriva încălzirii globale şi a consecinţelor sale în ţările în curs de dezvoltare.

La rândul lor, lituanienii şi-au exprimat luni susţinerea pentru o candidatură a fostei preşedinte letone, Vaira Vike-Freiberga.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite