Nabucco oferă UE un avans în faţa Rusiei, comentează presa rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nabucco oferă UE un avans în faţa Rusiei, comentează presa rusă
Nabucco oferă UE un avans în faţa Rusiei, comentează presa rusă

Semnarea ieri, la Ankara, a acordului între patru state europene şi Turcia pe tema proiectului Nabucco, un concurent al proiectului ruso-italian South Stream, conferă Uniunii Europene un "avans" în faţa Rusiei,scrie presa rusă.

"În jocul dintre Nabucco şi South Stream, echipa UE este acum în avantaj", anunţă Vedomosti.

"Este evident că Nabucco devansează considerabil South Stream, pentru că el beneficiază de o susţinere mare din partea a aproape întregii Europe. South Stream, opera Gazprom, nu se poate lăuda cu o astfel de susţinere",  comentează Kommersant.

Komsomolskaïa Pravda, califică acordul drept "o lovitură dată politicii energetice a Rusiei". "A fost încheiată o alianţă a gazului împotriva Moscovei", consideră publicaţia.

"Experţii au considerat mult timp Nabucco drept un proiect mort în faşă. Însă acum situaţia s-a schimbat",atrage atenţia Rossiïskaïa Gazeta.

Reamintim că, proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct de 3.300 kilometri lungime pentru transportarea spre UE a până la 31 miliarde de metri cubi de gaz ce provine din Asia Centrală, trecând prin Turcia şi sud-estul Europei şi evitând Rusia.

Nabucco este în concurenţă cu South Stream, care ar urma să treacă pe sub Marea Neagră legând Rusia de Bulgaria, de unde ar porni apoi o conducă spre nord-vest spre Austria şi una spre sud, spre Grecia şi Italia.

Nabucco urmăreşte să reducă dependenţa energetică a europenilor de Rusia, având în vedere că, în prezent, un sfert din gazul consumat în Europa provine din Rusia, transmite Newsn.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite