România a cerut UE observatori la alegerile din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat că România a cerut statelor membre ale Uniunii Europene, la ultimul Consiliu European, să îşi desemneze observatori pentru alegerile din R. Moldova.

Şeful diplomaţiei române a spus la Realitatea FM că "având în vedere antecendentele electorale în R. Moldova şi recentele decizii ale UE, procesul electoral va fi urmărit cu cea mai mare atenţie".

"Vreau să vă spun că la ultimul Consiliu European, împreună cu ministrul de externe polonez, am solicitat statelor membre să-şi desemneze observatori pe toate posturile puse la dispoziţie Oficiul pentru Drepturile Omului şi Instituţii Democratice (ODIHR), care, ca şi OSCE, are mandat din partea comunităţii europene pentru observarea alegerilor, în general", a explicat Diaconescu.

Ministrul de Externe a adăugat că "dorim o prezenţă atentă pe întreg parcursul electoral, cât se poate de devreme înainte de procesul electoral, pentru că, după cum ştiţi, dacă se produc nereguli, acestea au loc înainte de momentul electoral, şi pentru a observa în ce măsură egalitatea de tratatment în ceea ce priveşte accesul la mijloacele de informare este asigurată".

"Este o decizie a UE pusă pe hârtie şi considerată o condiţionalitate în acest moment în ceea ce priveşte viitorul relaţiei dintre R. Moldova şi UE", a precizat ministrul Diaconescu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite