UE ar putea lansa negocierile de aderare a Macedoniei în toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UE ar putea lansa negocierile de aderare a Macedoniei în toamnă
UE ar putea lansa negocierile de aderare a Macedoniei în toamnă

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a anunţat joi că Macedonia ar putea obţine în toamnă aprobarea Comisiei Europene pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE, aşteptată de aproape patru ani, dacă va accelera reformele, informează AFP.

"Lista sarcinilor care trebuie îndeplinite este cunoscută de ceva timp, aveţi două luni pentru a le duce la bun sfârşit", a declarat Rehn după o reuniune cu premierul macedonean Nikola Gruevski. "Reformele implementate în contextul liberalizării regimului de vize arată, din punctul meu de vedere, că există voinţa politică şi capacitatea de a pune în aplicare şi reformele necesare pentru o recomandare în toamnă", a spus el.

Comisia a propus săptămâna trecută eliminarea vizelor de intrare în UE începând din 2010 pentru cetăţenii macedoneni, sârbi şi muntenegreni, apreciind că aceste ţări au făcut cele mai importante eforturi pentru a se conforma condiţiilor stabilite. CE a adăugat că există "şanse reale şi realiste pentru îndeplinirea criteriilor de referinţă şi pentru a obţine recomandarea", dar acest lucru va depinde "rezultatele obţinute în următoarele două luni".

Reformele cerute de CE constau, printre altele, în adoptarea unor legi privind Parlamentul, funcţiile publice şi finanţarea partidelor politice, potrivit lui Rehn.

Skopje a obţinut statutul de candidată la UE în decembrie 2005, dar apropierea sa de blocul european este blocată de Grecia, care împiedică din 1991 recunoaşterea internaţională a Macedoniei sub acest nume, pe care îl consideră ca aparţinând exclusiv patrimoniului său istoric naţional.

Rehn a subliniat că recomandarea CE nu este condiţionată de o soluţie privind numele. "Însă, după cum ştiţi, deschiderea negocierilor presupune aprobarea în unanimitate din partea Consiliului European, a celor 27 de state membre", inclusiv Grecia, a afirmat el.

Grecia şi-a folosit în aprilie 2008 dreptul de veto pentru a bloca aderarea Macedoniei la NATO şi a ameninţat că va face acelaşi lucru în privinţa aderării la UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite