Liderii UE fac eforturi pentru ca Barroso să obţină un nou mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii UE fac eforturi pentru ca Barroso să obţină un nou mandat
Liderii UE fac eforturi pentru ca Barroso să obţină un nou mandat

Jose Manuel Barroso ar putea primi un nou mandat de cinci ani la conducerea Comisiei Europene, după ce liderii UE au ajuns astăzi la un acord pentru a-l nominaliza oficial. Acordul reprezintă o tentativă de a exercita presiuni asupra Parlamentului European, relatează Reuters.

Liderii i-au oferit deja fostului premier conservator portughez susţinerea politică unanimă, dar se tem în prezent că orice întârziere în confirmarea sa în funcţie l-ar putea submina atât pe el, cât şi Comisia Europeană, o instituţie importantă în condiţiile în care este nevoie de o conducere puternică pentru a scoate Europa dintr-una dintre cele mai grave crize economice din ultimele decenii.

"Sunt mulţumit că toate statele membre au ajuns oficial la un acord pentru nominalizarea preşedintelui Comisiei", a declarat premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a cărui ţară deţine preşedinţia UE. El a precizat că decizia va "asigura continuitatea activităţii importante a CE (...) privind schimbarea climatică, criza economică".

În vârstă de 53 de ani, Barroso este singurul candidat înscris în cursă, dar are nevoie de susţinerea Parlamentului şi a guvernelor UE şi va lua cuvântul în PE săptămâna viitoare. Aliaţii săi de centru-dreapta sunt cea mai mai mare forţă din legislativul de la Strasbourg, dar nu au majoritatea.

Suedia conduce eforturile de a obţine confirmarea rapidă în funcţie a lui Barroso. Dar adversarii săi au blocat un vot în PE la reuniunea de săptămâna viitoare, prima după alegerile europarlamentare de luna trecută.

Opoziţia socialiştilor, Verzilor, unor liberali şi a extremei-stângi înseamnă că votul va avea loc abia la mijlocul lunii septembrie, cu puţin înainte de al doilea referendum irlandez pentru Tratatul de la Lisabona. O nouă respingere a textului ar arunca UE în criză.

Criticii săi sunt de părere că Barroso susţine prea mult pieţele libere şi comerţul liber şi că a răspuns prea greu la criza economică, care a dus la o creştere a ratei şomajului, la proteste de stradă şi chiar la căderea unor guverne. De asemenea, ei îl califică drept un lider neinspirat, care nu are un program clar şi ambiţios, subliniind că europenii vor o schimbare, după cum a arătat participarea scăzută la alegerile europarlamentare din iunie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite