Buzek: Întârzierea ratificării Tratatului de la Lisabona ar costa "scump" UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzek: Întârzierea ratificării Tratatului de la Lisabona ar costa "scump" UE
Buzek: Întârzierea ratificării Tratatului de la Lisabona ar costa "scump" UE

Orice nouă întârziere în procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona ar costa "scump" Uniunea Europeană şi cetăţenii săi, a afirmat astăzi, la Praga, preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek,  relatează AFP.

"Nu vreau în niciun caz să fac presiuni asupra unui stat independent precum Cehia. Dar trebuie să realizăm că orice nouă întârziere i-ar costa scump pe milioane de europeni", a declarat Buzek, după întâlnirea cu preşedintele Senatului ceh, Premysl Sobotka.

Euroscepticul preşedinte ceh Vaclav Klaus, adversar declarat al Tratatului, a pus ieri o nouă condiţie pentru semnarea documentului, indispensabilă pentru ca ţara sa să încheie ratificarea textului destinat să asigure o mai bună funcţionare a Europei extinse la 27 de membri.

Potrivit premierului suedez Fredrik Reinfeldt, Klaus doreşte adăugarea unei note, de două fraze, în subsolul unei pagini,  apoi vrea de la Consiliul European să se pronunţe asupra acestei note.

"El face o legătură între acest lucru şi Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene", a explicat şeful Guvernului suedez. "I-am spus că este un mesaj nepotrivit la momentul nepotrivit, că este foarte târziu pentru această condiţie. A fost o muncă îndelungată cu Tratatul şi am fi putut avea înainte, iar eu cred că asta vor spune colegii mei europeni", a subliniat Reinfeldt.

Îmi amintesc că am avut discuţii lungi privind această Cartă a drepturilor fundamentale, deoarece am trimis o condiţie specială pentru Polonia şi Marea Britanie, a spus şeful Guvernului.

Astăzi după-amiaza, preşedinţia cehă continua însă să păstreze tăcerea totală în legătură cu conţinutul acestei cereri.

Cotidianul polonez Rzeczpospolita, afirmă, citând o sursă apropiată preşedintelui ceh, că cererea lui Klaus ar avea drept obiectiv să împiedice pe viitor orice restituire a bunurilor germanilor sudeţi, confiscate de Praga după cel de-al Doilea Război Mondial. "Nu putem permite ca judecători din Malta sau Spania, de la Curtea Europeană de Justiţie, (CEJ), care nu cunosc istoria regiunii, să decidă dacă germanii au dreptul de a-şi recupera bunurile", a afirmat această sursă pentru cotidianul polonez.

Preşedintele ceh este ultimul care trebuie să semneze Tratatul, alături de preşedintele polonez, care s-a angajat să ratifice mâine Tratatul după rezultatul pozitiv al referendumului irlandez.

Pentru a putea intra în vigoare, documentul trebuie ratificat de toate cele 27 de state ale Uniuniii Europene. Curtea Constituţională cehă trebuie să se pronunţe în decurs de două săptămâni privind un recurs al unor senatori cehi împotriva textului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite