Până la 30% din populaţia UE ar putea fi atinsă de virusul H1N1

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până la 30% din populaţia UE ar putea fi atinsă de virusul H1N1
Până la 30% din populaţia UE ar putea fi atinsă de virusul H1N1

Un locuitor din trei din Uniunea Europeană (UE) ar putea fi infectat cu virusul H1N1 în următoarele luni, a avertizat comisarul european pentru sănătate Androulla Vassiliou, într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt care urmează a fi publicat marţi.

"Conform informaţiilor de care dispunem, până la 30% din populaţie poate contracta gripa porcină. În acest caz, din nefericire, va trebui trebuie să ne aşteptăm la un număr de morţi important", a precizat ea.

"Există temeri ca virusul să nu cumva să evolueze şi să devină mult mai periculos în următoarele luni", a explicat ea, făcând apel la europeni "să rămână vigilenţi" şi "să nu neglijeze" efectele socio-economice ale gripei A.

"Relansarea economică în UE ar putea fi afectată. Anumite sectoare economice, precum turismul, ar putea suferi prejudicii", a subliniat comisarul cipriot, citat de Agerpres.

Potrivit acesteia "este de imaginat că va avea loc o creştere a numărului de concendii medicale şi o scădere a consumului din cauza sentimentului de nesiguranţă, provocând o scădere de productivitate şi perturbări în sistemul de producţie".

Comisarul european pentru sănătate a făcut apel la europeni să se vaccineze în număr mare, reamintind că "cu cât numărul persoanelor vaccinate este mai mare, cu atât pandemia se poate extinde mai puţin".

Dna Vassiliou s-a pronunţat în favoarea închiderii "imediate" a unităţilor şcolare în care sunt confirmate cazuri de infectare cu virusul H1N1 şi "anularea" spectacolelor sportive sau artistice afectate.

Epidemia de gripă A este pentru moment departe de a atinge momentul de vârf în Europa, o situaţie cauzată în parte de condiţiile meteo blânde, notează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite