Europenii nu vor fi afectaţi de o nouă criză a gazelor, susţine UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europenii nu vor fi afectaţi de o nouă criză a gazelor, susţine UE
Europenii nu vor fi afectaţi de o nouă criză a gazelor, susţine UE

O eventuală criză a gazelor declanşată în urma unor neînţelegri dintre Ucraina şi Rusia nu va afecta europenii, dă asigurări un purtător de cuvânt de la Bruxelles, informează AFP.

Declaraţiile oficialului european survin după ce premierul rus Vladimir Putin a dat de înţeles că ar putea urma o nouă criză a agezelor, acuzându-l pe preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko de blocarea plăţii gazului rusesc livrat Ucrainei. Potrivit acestuia, declaraţiile liderului rus apar într-o perioadă de campanie electorală în Ucraina.

"Nu ne vom lăsa antrenaţi într-o campanie electorală şi nu cetăţenii europeni vor avea de suferit din cauza unui potenţial conflict între Rusia şi Ucraina pentru plata livrărilor de gaz destinate Europei", a oficialul de la Bruxelles, care a solicitat anonimatul. Potrivit acestuia, Rusia nu a informat, până acum, Uniunea Europeană, în legătură cu "potenţiale probleme" în livrările de gaz destinate Europei.

Administraţia rusă este suspectată că susţine candidatura premierului Iulia Timoşenko pentru fotoliul prezidenţial de la Kiev. Putin l-a acuzat direct pe preşedintele Viktor Iuşcenko, contracandidat la preşedinţie a lui Timoşenko, de blocarea plăţilor, arătând că Ucraina dispune de fondurile necesare graţie creditului acordat în noiembrie de Fondul Monetar Internaţional (FMI). "Premierul ucrainean a spus că Iuşcenko pune piedici cooperării dintre banca centrală şi Guvernul ucrainean şi blochează transferul fondurilor", a declarat Putin.

UE, pregătită să sară în ajutorul Ucrainei pentru achitarea facturii la gaze

Uniunea Europeană s-a grăbit să asigură că e pregătită să ofere Ucrainei un ajutor financiar de 500 de milioane de euro, după ce premierul rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina nu va mai primi bani de la Bruxelles deoarece UE nu mai are fonduri. Până în prezent, Ucraina a încasat circa 10,6 miliarde de dolari dintr-un împrumut de 16,4 miliarde de dolari de la FMI.

Gazprom s-a supărat pe statele europene că nu îi cumpără suficient gaz

Chiar dacă criza economică a dus la o reducere a consumului de gaz în statele europene, asta nu ar trebui să împiedice statele europene să importe gaz rusesc, este de părere vice-preşedintele gigantului rus Gazprom, Aleksandr Medvedev, vicepreşedintele grupului. Oficialul rus a făcut aluzie la faptul că în contracte sunt prevăzute amenzi în cazul nerespectării termenilor. Potrivit unui articol apărut la începutul săptămânii în cotidianul "Wall Street Journal",  europenii datorează monopolului rus 2,5 miliarde de dolari reprezentând penalităţi pentru nerespectarea contractelor.

Moscova declarase anterior că nu va impune amenzi Ucrainei, care şi-a redus consumul de gaz rusesc din cauza crizei economice, însă nu a făcut nicio referire la clienţii europeni, chiar dacă aceştia se aşteaptă la acelaşi tartament.

Gazprom scumpeşte gazul europenilor în 2010

Oficialul rus a precizat că preţul gazului destinat europenilor va creşte de anul viitor cu 20 până la 30 de dolari mia de metri cubi. Gazprom prevede pentru anul viitor un preţ mediu de export de circa 280 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. 

Un sfert din gazul consumat în UE provine din Rusia, dintre care 80% trece prin Ucraina.

Cearta dintre Kiev şi Moscova a lăsat Europa fără gaze în plină iarnă

Moscova a sistat furnizarea de gaze către Ucriana pe 1 ianuarie, deoarece nu a căzut de acord cu Kievul asupra achitării datoriei restante la plata gazului şi asupra preţului de furnizare a gazului pentru anul în curs. Criza gazului s-a extins, iar după o săptămână Gazpromul a oprit livrarea de gaze către statele din UE, acuzând Ucraina că fură din rezerva de gaze destinată consumatorilor din spaţiul comunitar.

Criza gazului s-a încheiat după aproximativ trei săptămâni şi a afectat 20 de state europene. În urma acordului semnat la Moscova pe 19 ianuarie, se stipulează că Ucraina, ţară de tranzit pentru gazul rusesc, va plăti pentru mia de metri cubi cu 20% mai puţin faţă de beneficiarii europeni. În schimb, Kievul s-a angajat să nu majoreze taxele de tranzit pentru gazele provenite  din Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite