Comisia Europeană discută despre instaurarea unei vize unice în spaţiul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Comisiei Europeane au discutat miercuri despre instaurarea de vize de intrare comună pentru toate statele din UE. Această măsură ar putea fi adoptată în vederea limitării fraudelor şi a eliminării treptate a numărului ţărilor plasate pe "lista sa neagră", relatează AFP.

"UE trebuie să se gândească la o viză Schengen comună", a spus, potrivit NewsIn, Jacques Barrot, comisarul pentru justiţie, libertate şi securitate, prezentând un program de acţiune pentru următorii cinci ani.

"Trebuie să facem să evolueze sistemul de emitere de vize, în prezent bazat pe naţionalitate, pentru a se baza pe o apreciere a riscului reprezentat de individ", a explicat el.

Dispozitivul vizează instaurarea de birouri consulate ale UE şi impunerea de reguli comune pentru emiterea de vize. Un sistem de control electronic pentru intrări şi ieşiri va consolida securitatea procesului.

Această măsură se impune prin existenţa spaţiului fără control la frontiere Schengen, care are acum 25 de state: orice ţară membră acestui spaţiu care acordă o "viză Schengen" unui cetăţean non-UE îi permite de fapt acestuia să circule în celelalte 24 de state.

UE acţionează în prezent în baza unei "liste albe" cu ţările ale căror cetăţeni nu au nevoie de vize pentru a sta pe teritoriul ei, precum şi de o a doua listă, neagră, ce impune tuturor cetăţenilor acestor state să obţină viză, au subliniat serviciile sale.

Această listă neagră are la origine incidente diplomatice. Turcia, candidată la aderarea la UE, figurează, de exemplu, pe această listă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite