Conservatorii britanici vor referendum pentru orice transfer al puterii spre UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conservatorii britanici vor referendum pentru orice transfer al puterii spre UE
Conservatorii britanici vor referendum pentru orice transfer al puterii spre UE

Şeful Partidului conservator, principala forţă de opoziţie în Marea Britanie, David Cameron, s-a angajat miercuri să modifice legea britanică astfel încât să facă obligatorie organizarea unui referendum pentru a aproba orice nou transfer de putere spre UE, după ce va ajunge la putere.

David Cameron a admis, în schimb, că proiectul său iniţial de a organiza un referendum asupra Tratatului de la Lisabona, dacă conservatorii ar câştiga viitoarele alegeri legislative, aşa cum indică sondajele, nu mai este de actualitate după ratificarea textului de către preşedintele ceh Vaclav Klaus.

Dar el se va asigura ca niciun tratat european să nu mai fie semnat "niciodată, niciodată" fără ca britanicii să se exprime. "Nu trebuie ca vreodată să mai fie posibil ca un guvern britanic să transfere puteri spre Uniunea Europeană fără aprobarea poporului britanic printr-un referendum", a afirmat liderul tory.

El şi-a mai exprimat intenţia de a negocia cu cei 26 de parteneri europeni ai Londrei pentru a obţine ca Marea Britanie să-şi reia puterile delegate în prezent către UE, în special cele asupra legislaţiei sociale, dreptului muncii, justiţiei şi Chartei drepturilor fundamentale.

Aceste măsuri ar permite să se evite deriva spre o Europă federalistă, a estimat Cameron. Dar el a asigurat, de asemenea, că intenţia sa nu este să provoace o "enormă dispută" cu UE.

Cameron a suscitat nelinişte la Bruxelles prin decizia sa de a-şi scoată partidul din coaliţia de centru-dreapta din Parlamentul European în favoarea unei alianţe cu partide lituaniene şi poloneze în cadrul unui nou grup eurosceptic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite