Centrul de vize al UE din Chişinău va fi la Ambasada Ungariei, şi nu la cea a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franco Frattini, Vladimir Voronin şi Kinga Goncz au inaugurat ieri centrul Uniunea Europeană a deschis ieri un centru de vize la sediul Ambasadei Ungariei la Chişinău. Vicepreşedintele

Franco Frattini, Vladimir Voronin şi Kinga Goncz au inaugurat ieri centrul

Uniunea Europeană a deschis ieri un centru de vize la sediul Ambasadei Ungariei la Chişinău. Vicepreşedintele Executivului european, Franco Frattini, aflat în vizită în Republica Moldova, a declarat că acesta va fi unicul centru de acest gen şi că trebuie folosit de cât mai multe state europene. Solicitat de Rompres să se refere la propunerea părţii române de a crea un centru similar la sediul ambasadei sale la Chişinău, oficialul european a afirmat că în acest caz "va fi nevoie de o colaborare deplină, şi nu de o dublare". "Singura mea preocupare este să evităm suprapunerile, am primit deja asigurări din partea autorităţilor române că ele nu intenţionează să concureze cu centrul de vize inaugurat astăzi", a adăugat Frattini. "Centrul de vize de la Ambasada Ungariei este primul şi unicul care funcţionează deocamdată", a adăugat el.

În acelaşi context, vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că Bruxelles-ul va încuraja Bucureştiul să-şi continue cooperarea cu Republica Moldova, dar că România trebuie să evite luarea unor iniţiative unilaterale. "România nu-şi doreşte acest lucru, nu este în interesul european şi nici al României însăşi, care a devenit recent membră a Uniunii Europene", a mai afirmat Franco Frattini.

Anterior, la 16 martie, în cadrul unei vizite la Bucureşti, vicepreşedintele Comisiei Europene a salutat propunerea României de a coordona un viitor centru comun de vize la Chişinău. "Proiectul României este complementar, şi nu în competiţie cu cel al Ungariei, care este la fel de bine pregătit. Aceste două proiecte vor demonstra solidaritatea europeană cu cetăţenii Republicii Moldova, pentru că va trebui să rezolvăm mii şi mii de cereri de viză", a subliniat atunci oficialul european.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite