Tratatul de la Lisabona. Reuniune la Bruxelles între liderii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratatul de la Lisabona. Reuniune la Bruxelles între liderii UE
Tratatul de la Lisabona. Reuniune la Bruxelles între liderii UE

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc joi la Bruxelles, pentru un summit în care se vor discuta două subiecte actuale: deblocarea Tratatului de la Lisabona şi lupta împotriva încălzirii climatice, dar şi despre viitorul preşedinte al Uniunii, scrie BBC.

Reuniunea, care va dura două zile, urmează să înceapă în jurul orei locale 17.00, şi va fi precedată, ca de obicei, de întâlniri ale principalelor partide politice europene, la care vor participa majoritatea şefilor de stat şi de guvern.

Citiţi şi:


Liderii vor încerca să găsească o soluţie pentru deblocarea Tratatului de la Lisabona, care nu a fost ratificat încă în Cehia. Pentru a-l convinge pe preşedintele ceh Vaclav Klaus să semneze textul, ei ar urma să accepte o derogare pentru Praga, ce va împiedica orice restituire a bunurilor germanilor sudeţi expulzaţi în 1945.

Astfel, se pune şi problema alegerii viitorului preşedinte al Uniunii Europene, funcţie prevăzută de text. Mai mulţi candidaţi sunt în cursa pentru preşedinţia UE. Această chestiune nu figurează, însă, oficial pe ordinea de zi.

Premierul britanic Gordon Brown va face campanie pe lângă omologii săi în favoarea predecesorului său Tony Blair, considerat mult timp marele favorit pentru această funcţie, principalul său rival fiind premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, relatează BBC.
 
Un alt participant la summit este premierul olandez Jan Peter Balkenende, care a declarat miercuri că nu candidează la poziţia de conducere a Uniunii.

De asemenes, premierul leton Valdis Dombrovskis a anunţat că va propune la summit candidatura fostului preşedinte al ţării Vaira Vike-Freiberga.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite