UE va acorda Belarusului un ajutor de zece milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a anunţat vineri că va acorda un ajutor de zece milioane de euro Belarusului, chiar înainte de o vizită la Minsk a comisarului pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, informează AFP.

Suma va fi destinată ameliorării calităţii şi siguranţei produselor alimentare din Belarus, în condiţiile în care 23% din teritoriu rămâne contaminat în urma catastrofei de la Cernobîl din 1986, a spus Comisia.

Comisarul pentru relaţii externe se va întâlni la 22 iunie cu preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

"Belarusul a avansat în direcţia bună şi am recunoscut asta, mai ales invitând ţara să participe la Parteneriatul Estic", noua politică a UE pentru şase foste republici sovietice, a comentat vineri comisarul.

"Dacă vrem aprofundarea relaţiilor, trebuie să vedem mai multe mişcări spre dezvoltarea libertăţilor democratice, de exemplu posibilitatea pentru societatea cvivilă de a lucra şi de a se reuni fără teamă că va fi hărţuită sau arestată, iar pentru jurnaliştii naţionali şi internaţionali de a lucra liberi", a subliniat ea.

"Dacă ne conving că există astfel de progrese, UE are multe de oferit Belarusului în numeroase domenii de interes comun", a subliniat Waldner.

UE a suspendat în toamnă interdicţia de intrare pe teritoriul european care viza 26 personalităţi belaruse, printre care pe preşedinte şi vrea să încurajeze reformele şi să nu lase Rusia să domine această ţară.

Vizita comisarului intervine în condiţiile în care Rusia şi Belarus, care au rămas aliaţi, trec printr-o perioadă tensionată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite