Uniunea Europeană impune noi sancţiuni regimului autoritar din Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a decis astăzi impunerea unor noi sancţiuni regimului autoritar din Belarus, făcând astfel presiuni pentru eliberarea deţinuţilor politici din această ţară, relevă AFP.

Miniștrii europeni de Externe au căzut de acord să înghețe bunurile a 29 de companii și să le blocheze conturile, precum și să priveze de viză 12 persoane, a declarat un diplomat care a ținut să-și păstreze anonimatul.

Astfel, lista neagră pe care figurau deja 227 de persoane a fost completată cu nouă magistraţi şi poliţişti, precum şi cu trei oameni de afaceri.

Sancțiunile vin în contextul în care la Minsk s-a accentuat represiunea opoziţiei după realegerea controversată a președintelui Aleksandr Lukaşenko în decembrie 2010.

„Este singurul regim din Europa în care există deţinuţi politici, este singurul regim din Europa care execută oameni. Este o situaţie înspăimântătoare", a afirmat şeful diplomaţiei suedeze, Carl Bildt.

„Sunt extrem de preocupată de ceea ce se întâmplă cu societatea civilă" din Belarus, a afirmat, la rândul său, Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă.

„Am transmis clar regimului din Belarus că ar trebui să elibereze deţinuţii politici", a adăugat Ashton, subliniind că dialogul cu Minsk-ul nu va fi posibil decât atunci când regimul va răspunde la cererile europenilor.

Totuși, țările baltice, care se află în apropierea Belarusului, au avut rezerve asupra noilor sancţiuni, atrăgând atenția că ar putea avea și ele de suferit de pe urma restricțiilor.

De cealaltă parte, Aleksadr Lukaşenko, considerat „ultimul dictator din Europa", a confirmat miercuri existenţa unei „liste negre" cu opozanţi, jurnalişti şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale care au interdicţie de a părăsi ţara, ca represalii faţă de sancţiunile Bruxelles-ului împotriva regimului său.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite