Fondatorii UE nu vor ca Agricultura să revină Europei de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondatorii UE nu vor ca Agricultura să revină Europei de Est
Fondatorii UE nu vor ca Agricultura să revină Europei de Est

Vechile membre ale Uniunii Europene nu doresc ca vreun nou stat membru din Europa de Est să primească postul de comisar european pentru agricultură, comentează The Irish Independent.

Viitorul comisar pentru agricultură va fi o figură foarte importantă, în condiţiile în care plăţile pentru fermieri şi schemele de subvenţii, ca şi Politica agricolă comună (PAC), vor trebui revizuite în cursul mandatului noii Comisii.

Irlanda este una dintre ţările care şi-ar dori postul, concurând cu România, şi se pare ca are sprijinul Franţei. Însă un comisar irlandez pentru agricultură ar putea constitui o sabie cu două tăişuri, în condiţiile în care aşteptările din partea comunităţii agricole vor fi uriaşe. Irlanda s-a situat de multe ori pe aceleaşi poziţii cu Franţa în domeniul agricol, notează The Irish Independent.

Potrivit The Irish Independent, Uniunea Europeană exercită presiuni asupra premierului irlandez, Brian Cowen, insistând să o propună pe adjuncta sa, vicepremierul Mary Coughlan, pentru postul de comisar european pentru Agricultură

Ea a fost propusă Guvernului de la Dublin ca fiind candidatul cu cele mai multe şanse pentru a ocupa această funcţie. În acelaşi timp, Brian Cowen este supus presiunilor de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care îi cere să propună o femeie pentru acest post.

Însă, dacă premierul ar accepta cererea, el şi-ar risca majoritatea deja slabă, într-un moment în care încearcă să obţină şi adoptarea unui buget dificil. De asemenea, o decizie în acest sens ar fi percepută ca o cedare la criticile aduse lui Coughlan pentru prestaţia de ministru al Întreprinderilor.

Coughlan este foarte apreciată în Europa de când era ministru al agriculturii, prestaţie care contrastează cu cea de acum, în postul de ministru pentru întreprinderi.

Însă, având în vedere că premierul probabil nu va alege un ministru, favoritul pentru funcţia de comisar rămâne fostul ministru al Fianna Fail (Partidul Republican irlandez), Maire Geoghegan-Quinn, care în prezent reprezintă Irlanda la Curtea Europeană de Audit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite