Bătălie dură pe gazul din Turkmenistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătălie dură pe gazul din  Turkmenistan
Bătălie dură pe gazul din Turkmenistan

Uniunea Europeană, Statele Unite, Rusia şi China încearcă să încheie acorduri avantajoase cu autorităţile turkmene. În ultimele luni se observă un adevărat pelerinaj al liderilor occidentali şi ruşi în cea mai bogată ţară în gaz din Asia Centrală pentru a o atrage în proiectele lor energetice.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a fost în weekend într-o vizită de lucru, în Turkmenistan, cel mai mare producător de gaze din Asia Centrală, pentru a aborda cu omologul său Turkmen, Gurbangulîi Berdîmuhamedov, probleme legate de cooperarea din domeniul petrolului şi gazelor şi de a asista la etapa finală a raliului auto „Drumul mătăsii“ din seria Dakar.
Citiţi şi:


Gaz pentru toată lumea

„Pentru partea rusă este foarte important să înţeleagă intenţiile strategice ale conducerii de la Aşhabad, planurile de viitor ale acesteia şi să vadă ce loc îi atribuie Turkmenistanul Rusiei în proiectele sale energetice“, a rezumat consilierul preşedintelui rus Serghei Prihodko scopul vizitei liderului de la Kremlin.

În legătură cu intenţia autorităţilor turkmene de a-şi diversifica traseele de transport a hidrocarburilor, consilierul preşedintelui rus a ţinut să sublinieze că Moscova „nu are niciun sentiment de gelozie faţă de aceste planuri“.

„Fiecare ţară are dreptul să decidă ceea ce îi convine mai mult“, a spus el, referindu-se la participarea Turkmenistanului la proiectul de gazoduct european Nabucco, considerat un rival al gazoductului ruso-italian South Stream.

Medvedev nu a plecat cu mâna goală

Turkmenistanul şi-a dat acceptul în iulie să furnizeze gaze pentru Nabucco, care ar urma să transporte gaze extrase din Asia Centrală, prin Turcia, către Europa Centrală, oferind o alternativă la furnizarea de gaze naturale din Rusia.

Aceasta a fost a doua întrevedere din ultimele zile dintre preşedinţii rus şi Turkmen, Dmitri Medvedev, respective, Gurbangulîi Berdîmuhamedov, după summitul neoficial al ţărilor riverane la Marea Caspică. La reuniunea de vineri la Aktau (Kazahstan), au participat, cu excepţia Iranului, liderii din Azerbaidjan, Ilham Aliev, şi Kazahstan, Nursultan Nazarbaev.

După întrevederea dintre preşedintele turkmen, Gurbangulîi Berdîmuhamedov, şi liderul  de la Kremlin, Aşhabadul a anunţat că va relua furnizarea de gaz către gigantul rus Gazprom. Problemele cu tranzitul de la începutul lunii aprilie, când o explozie şi incendiul care i-a urmat au determinat compania naţională turkmenă de gaze să suspende furnizarea de gaz către Rusia s-au rezolvat.

Gazprom va cumpăra gaz natural din Turkmenistan la un preţ mai mic decât înainte. În plus, Moscova urmăreşte să împiedice ameliorarea relaţiilor dintre Turkmenistan şi Azerbaidjan, care s-ar putea alătura proiectului conductei transcaspice, care ocoleşte Rusia“, susţine expertul rus de la compania RusEnergy, Mihail Krutihin.

Nevoia de parteneriate

Turkmenistanul se deschide lent spre exterior după venirea la putere, în februarie 2007, a preşedintelui Gurbangulîi Berdîmuhamedov, care i-a succedat lui Saparmurat Niazov, lider excentric şi izolat. Occidentul, Rusia şi China şi-au dublat eforturile pentru a obţine contracte cu fosta republica sovietică extrem de bogată în gaz.

Compania de consultanţă Gaffney, Cline & Associates, angajată de Guvernul turkmen, evaluează rezervele ţării şi a clasat deja unul dintre zacămintele turkmene, South Iolotan-Osman, drept al patrulea ca dimensiuni din lume. Analiştii susţin că Turkmenistanul are nevoie de parteneriate cu companii energetice străine pentru a-şi exploata enormul potenţial de gaz.

În primele şase

Turkmenistanul este al şaselea exportator mondial de gaze naturale. Republica ex-sovietică este unul dintre principalii furnizori de gaz ai Rusiei, dar este tot mai curtată de ţările europene, care speră ca rezervele turkmene de gaz să facă viabil şi avantajos economic gazoductul Nabucco.

Iuşcenko, pe urmele liderului de la Kremlin

Ieri a fost rândul preşedintele ucrainean, Victor Iuşcenko, să se deplaseze în Turkmenistan. El va încerca să determine Aşhabadul să reia livrările directe de gaz turkmen pentru Ucraina, dar va insista şi pe intensificarea cooperării în domeniul economico-comercial şi tehnico-militar.

În anii ‘90, Ucraina cumpăra direct gazul turkmen destinat pentru export în volum de circa 35 miliarde de metri cubi pe an. La începutul anilor 2000, compania Gazprom a început să cumpere gaz din Asia Centrală, unde Turkmenistanul este cel mai mare exportator de gaz, pentru a-l vinde către Ucraina. La sfârşitul lunii august, ambasadorul Ucrainei la Aşhabad, Victor Maiko, a spus că Ucraina se vede ca stat de tranzit pentru una dintre ramificaţiile conductei europene Nabucco.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite