Turiştii germani se tem să vină în Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii germani ezită să vină în Grecia, temându-se de furia grecilor faţă de planurile de austeritate recomandate de Uniunea Europeană, a declarat luni ministrul grec al Culturii. Din cauza lipsei de turişti, proprietarii greci au scos la vînzare 1.000 de hoteluri.


„Sunt mulţi germani cărora le este frică să vină în Grecia", i-a spus Pavlos Geroulanos preşedintelui grec Carlos Papulias, în urma unei vizite efectuată săptămâna trecută la Salonul Internaţional de Tursim de la Berlin.

„Au sentimentul că după ceea ce s-a întâmplat, nu vor fi primiţi bine de către greci. Trebuie să schimbăm această atmosferă", a declarat Geroulanos, citat de AFP.

Furia este mare în Grecia, după doi ani de măsuri de austeritate impuse populaţiei în schimbul unui plan de salvare în valoare de 110 miliarde de euro din partea UE şi FMI, coordonat în principal de către Germania.

O serie de miniştri germani au suscitat resentimentele publicului, solicitând o accelerare a reformelor în Grecia, care au constat în mai multe impozite şi o scădere a nivelului salariilor şi pensiilor.

Germanii sunt una dintre principalele surse de venit în cadrul turismului în Grecia, ţară vizitată anul trecut de aproximativ două milioane de germani.
Turismul reprezintă aproximativ 768.000 de locuri de muncă directe şi indirecte, dar şi aproximativ 15,7% din veniturile ţării, potrivit principalei organizaţii profesionale din domeniu, SETE.

În 2011, SETE a constatat o creştere cu 9,46% a turiştilor, reprezentând 16,4 milioane de vizitatori, şi o creştere cu 9,5% a cifrei de afaceri, la 10,5 miliarde de euro.

1000 de hoteluri scoase la vânzare

Cotidianul elen „Kathimerini" scrie că perspectiva turismului din Grecia este sumbră pentru anul acesta, mai ales pentru sezonul de vara. Proprietarii a cel puţin 1.000 de hoteluri şi-au anunţat intenţia de a vinde în viitorul apropiat.

Aproximativ 10% din proprietarii de hoteluri şi-au anunţat intenţia de a vinde în perioada urmatoare prin intermediul agenţilor imobiliari, site-urilor specializate şi altor canale de investiţii, a declarat preşedintele asociaţiei hotelierilor, Giorgos Tsakiris.

Criza economică şi lipsa de lichidităţi a crescut numărul hotelurilor care s-au închis, a spus Tsakiris. Aceeaşi situaţie face, însă, foarte dificilă şi găsirea de cumpăratori, chiar dacă preţul mediu de pornire a scăzut cu aproximativ 10%.

În regiunea Atica, aproximativ 50 de proprietari de hoteluri au anunţat că se află în căutarea unui cumpărator. Una din marile agenţii imobiliare din Grecia are în prezent în ofertă 22 de hoteluri în Atica. Jumătate din acestea sunt în centrul Atenei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite