Un sat din Turcia va fi demolat din cauza cancerului care ucide locuitorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul Tuzkoy va fi demolat
Satul Tuzkoy va fi demolat

Un sat din Turcia, devenit cunoscut şi sub numele de "satul cancerului", urmează să fie demolat şi ruinele îngropate sub patru metri de pământ, în încercarea de a stopa cancerul, problemele pulmonare şi îmbolnăvirile de mezoteliom ale locuitorilor din regiune.

Localitatea Tuzkoy, situată în regiunea Cappadocia din centrul Anatoliei, este înconjurat de mari depozite de erionită, un mineral fibros ce se găseşte în rocile vulcanice. Cauza principală a mezoteliomului şi a cancerului pulmonar este tocmai acest praf de erionită.

Locuitorii din zona respectivă urmează să fie mutaţi, după ce s-a constatat că jumătate dintre decesele din această zonă au fost provocate de o formă rară de cancer. Circa 46 de oameni din sat s-au îmbolnăvit în acest an din cauza acestor roci, comparativ cu un total de 65 de persoane în întreaga ţară.

casa

Casă părăsită

"Numărul cazurilor de mezoteliom din Tuzkoy a fost de 600 - 800 de ori mai mare decât normal" , explică Murat Tuncer, membru al Departamentului guvernamental pentru tratarea cancerului.

Din 2004, când satul a fost declarat zonă periculoasă, aproximativ 250 de familii au fost mutate în case noi, iar cei 2.350 de locuitori rămaşi urmează să fie mutaţi când casele în care urmează să locuiască vor fi gata.

Guvernul turc nu s-a hotărât însă dacă satul va fi îngropat, pavat cu asfalt sau pur şi simplu izolat de populaţie, potrivit Sky News.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite