Troica finanţatorilor nu mai consideră Grecia capabilă să-şi atingă obiectivele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditorii Greciei sunt de părere că obiectivele fixate Atenei, în special în ce priveşte reducerea datoriei sale, sunt de acum irealizabile, afirmă cotidianul german Habdelsblatt în ediţia sa de luni, informează AFP.

"Până în prezent, creditorii plecau de la principiul că, până în anul 2020, Grecia va ajunge la un nivel sustenabil al datoriei. Această ţintă nu mai poate fi atinsă", scrie ziarul amintit, citând surse apropiate de troica finanţatorilor (UE, BCE, FMI).

Condiţiile fixate pentru cel de-al doilea plan de ajutorare a Greciei - în valoare de 130 de miliarde euro credite, la care se adaugă 70 de miliarde datorii şterse de creditorii privaţi - sunt din această cauză depăşite, adaugă Handelsblatt.

Planul prevedea că nivelul de îndatorare a Greciei să scadă la 120,5 la sută din PIB cel mai târziu în 2020, nivel considerat sustenabil pentru o ţară europeană, faţă de 161 la sută aşteptat pentru sfârşitul lui 2012, scrie Agerpres.

Dar pentru a atinge acest nivel, Atena trebuie să afişeze un excedent primar (în afara rambursării datoriei) de 4,5 la sută din PIB cu începere din 2014. Potrivit surselor jurnalului german, acest lucru nu se va întâmpla înainte de 2016.

Grecia negociază cu zona euro în aceste zile o amânare a termenului pentru aplicarea reformelor şi atingerea obiectivelor fixate.

Mai mulţi miniştri de finanţe din zona euro, reuniţi la sfârşitul săptămânii în Cipru, au dat Atenei motive de speranţă. Ţările cele mai reticente, cum este Germania, se tem că o amânare acordată Greciei înseamnă acordarea unor noi fonduri acestei ţări.

Ţinând cont de aceste rezerve, zona euro trebuie să aştepte raportul celor trei creditori ai Greciei, la mijlocul lunii octombrie, pentru a se pronunţa în legătură cu cererea de relaxare a programului său de austeritate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite