Radovan Karadzici sfidează Tribunalul de la Haga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radovan Karadzici sfidează Tribunalul de la Haga
Radovan Karadzici sfidează Tribunalul de la Haga

Procesul fostului lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, a început ieri, la Haga, cu o amânare, deoarece acuzatul a refuzat să-şi părăsească celula şi să apară în faţa curţii.

Absenţa lui Karadzici şi a consilierilor săi a făcut ca cei patru judecători să se afle în faţa unei săli pe jumătate goale, fapt pentru care procedurile au fost amânate până azi.

Karadzici, care a ales să-şi conducă el însuşi apărarea, susţine că nu a avut timp pentru a se pregăti. Unul dintre consilierii săi, Peter Robinson, a declarat pentru Reuters că acuzatul intenţionează să boicoteze procesul timp de nouă luni, “până când va fi suficient pregătit”.

Procurorii au cerut ca lui Karadzici să i se impună un avocat, pentru ca acesta să nu mai poată decide ­cursul procesului. O altă variantă ar fi aducerea sa cu forţa în faţa curţii.

Tergiversare ca în cazul lui Miloşevici?

Amânarea de ieri a creat temeri că procesul va avea aceeaşi soartă ca şi cel al fostului preşedinte iugoslav, Slobodan Miloşevici. Acesta a durat patru ani şi s-a încheiat fără un verdict, când Miloşevici a murit în închisoare, în 2006.

Karadzici (64 de ani), inculpat pentru genocid şi crime de război, comise în perioada 1992-1995, se declară nevinovat. El a fost arestat în iulie 2008, la Belgrad, după ce a fost căutat timp de 13 ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite