Opozanţii cehi ai Tratatului de la Lisabona au suferit un eşec parţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opozanţii cehi ai Tratatului de la Lisabona au suferit un eşec parţial
Opozanţii cehi ai Tratatului de la Lisabona au suferit un eşec parţial

Senatorii cehi care se opun Tratatului de la Lisabona au suferit astăzi un eşec parţial, după ce Curtea Constituţională le-a respins plângerea privitoare la drepturile Parlamentului ceh, relatează AFP.

Curtea, cu sediul la Brno, a respins ca fiind "aparent nefondată" această plângere depusă la începutul lui septembrie, care punea sub semnul întrebării procedura de transferare a anumitor competenţe de la Parlamentul ceh către Bruxelles.

Secretarul general al Curţii, Tomas Langasek, a spus că plângerea respinsă nu are legătură cu cea depusă la sfârşitul lunii septembrie de acelaşi grup de aleşi, care doreşte să verifice dacă Tratatul de la Lisabona este conform Constituţiei.

"Nu pot resimţi acest lucru decât ca o înfrângere a suveraităţii Cehiei", a spus unul dintre autorii plângerii, Jiri Oberfalzer, din partidul liberal ODS.

După aprobarea tratatului de către irlandezi, Polonia şi Cehia mai trebuie să ratifice acest document.

Cele două camere ale Parlamentului polonez au aprobat deja documentul, iar preşedintele Lech Kaczynski a spus că îl va semna dacă irlandezii aprobă tratatul.

La rândul său, preşedintele eurosceptic al Cehiei, Vaclav Klaus, refuză să se pronunţe asupra datei la care va decide dacă va semna sau nu textul, aprobat deja de Parlamentul ceh, înainte de decizia definitivă a Curţii Constituţionale.

Curtea va trebui să spună clar dacă UE este o "organizaţie internaţională" sau "un super stat", a declarat Oberfalzer.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite