Tratatul bugetar european generează dispute printre socialiștii francezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Socialiștii francezi lansează un apel la unitate în jurul lui Hollande
Socialiștii francezi lansează un apel la unitate în jurul lui Hollande

O serie de lideri socialişti au îndemnat la unitate în jurul preşedintelui francez François Hollande, cu privire la tratatul bugetar european care suscită fricţiuni interne în cadrul partidului majoritar, odată cu apropierea ratificării acestui text, relatează AFP.

"Nu trebuie ca preşedintele Republicii şi Guvernul să fie slăbiţi în lupta pe care o poartă" în favoare relansării economice şi contra "finanţelor demente", în faţa unor "Guverne conservatoare care consideră că creşterea (economică) înseamnă aprofundarea liberalismului în Europa", a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve.

Guvernele "care nu gândesc ca noi în Europa sunt încă majoritare", a amintit el în faţa a câteva sute de activişti reuniţi în La Rochelle în cadrul Şcolii de Vară anuale a Partidului Socialist (PS).

François Hollande "are nevoie de suţinerea noastră" pentru a "continua această bătălie" pe lângă Guvernele europene, a subliniat numărul doi din ierarhia PS, Harlem Désir.

Vineri, primul secretar al partidului, Martine Aubry, a îndemnat aripa de stânga şi pe cei din cadrul Europe Ecologie-Les Verts (EELV), care sunt foarte critici cu privire la tratatul bugetar european, să "îşi asume responsabilităţile". Doi membri din cadrul acestui partid fac parte din Guvern.

Deputatul Razzy Hammadi şi-a reiterat refuzul de a semna tratatul, respingând ideea unei "slăbiri" a lui François Hollande. Există "o dezbatere" şi "nu un clivaj", a apreciat el.

Apelurile la strângerea rândurilor au loc cu o lună înainte de examinarea în Parlamentul francez, în vederea ratificării, a tratului care prevede o "regulă de aur" referitoare la echilibrul conturilor. El va fi pus în aplicare âncepând de la 1 ianuarie 2013 în cazul în care este ratificat de 12 state.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui, 15 parlamentari socialişti, care nu şi-au exprimat poziţia, i-au solicitat sâmbătă să îşi exprime "viziunea asupra viitorului" Europei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite