Tratatul de la Lisabona- procesul de ratificare mai trebuie încheiat de Polonia şi de Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratatul de la Lisabona- procesul de ratificare mai trebuie încheiat de Polonia şi de Cehia
Tratatul de la Lisabona- procesul de ratificare mai trebuie încheiat de Polonia şi de Cehia

După ce alegătorii irlandezi au aprobat Tratatul de la Lisabona, toate privirile sunt aţintite acum asupra preşedintelui ceh şi a celui polonez care încă nu au promulgat Tratatul.



Mai citeşte şi:



Alegătorii irlandezi au aprobat Tratatul de la Lisabona, în referendumul organizat vineri, cu 67,13% din voturi pentru, rezultat în creştere cu 20,5% faţă de cel obţinut la prima consultare populară din Irlanda în acest dosar, din iunie anul trecut, când documentul a fost respins.

Şi prezenţa la urne a irlandezilor a înregistrat vineri o creştere - de 6% - faţă de referendumul din 12 iunie 2008, ajungând de această dată la 58%.

La Bruxelles, reprezentanţii partidelor politice europene, dar şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au pus accentul pe faptul că cetăţenii tuturor celor 27 de state membre ale UE au aprobat Tratatul de la Lisabona, fie în mod direct, referendumul din Irlanda, fie indirect, ratificare pe cale parlamentară, şi s-au arătat optimişti că procesul de ratificare va fi încheiat cât mai curând în Polonia şi Republica Cehă.

Preşedintele ceh, euroscepticul Vaclav Klaus, încă nu a semnat Tratatul şi nici şeful statului polonez Lech Kaczynski nu şi-a pus încă semnătura de promulgare. Însă acesta din urmă s-a angajat să facă acest lucru foarte rapid după un "Da" în referendumul irlandez.

În ceea ce îl priveşte, Vaclav Klaus a spus că înainte de a semna documentul trebuie să aştepte o decizie a Curţii Constituţionale de la Praga asupra unui apel prezentat marţi de 17 senatori împotriva Tratatului.

Şeful statului ceh a evitat să spună cum va proceda după ratificarea de către irlandezi a Tratatului de la Lisabona. "Problema nu există astăzi. Astăzi am o interdicţie... până când Curtea Constituţională anunţă ceva", le-a răspuns Klaus ziariştilor cehi la Praga.

Curtea Constituţională va anunţa în termen de 3 săptămâni de la prezentarea apelului, 29 septembrie, data la care vor avea loc audieri în acest caz, fiind probabil ca această dată să fie spre sfârşitul lunii noiembrie.

Premierul ceh, Jan Fischer, a apreciat, însă, că ţara sa va încheia procedura de ratificare până la sfârşitul anului. "Premierul este convins că ratificarea se va finaliza într-o manieră prin care Tratatul de la Lisabona să poată deveni efectiv la sfârşitul anului 2009", se menţionează într-o declaraţie de presă a guvernului de la Praga.

Şeful executivului UE, Jose Manuel Barroso, a afirmat că de îndată ce tratatul va fi gata pentru a intra în vigoare el va "fi pregătit să formeze o nouă Comisie Europeană".

Totuşi, atât mandatul actualei Comisii, ce expiră la 31 octombrie, cât şi cel înaltului reprezentant al UE pentru politică externă şi securitate comună pot fi extinse, după cum a explicat premierul suedez Fredrik Reinfeldt, ce deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

"Mandatul Comisiei poate fi prelungit după 1 noiembrie. S-a întâmplat şi cu alte ocazii. Trebuie reţinut faptul că înaltul reprezentant pe care îl avem în prezent, Javier Solana, are un mandat ce expiră la 17 octombrie. Aşa că şi în cazul lui ar putea fi vorba de o prelungire", a spus Reinfeldt.

Următorii paşi de urmat vor fi discutaţi miercuri, la Bruxelles, de către Jose Manuel Barroso, Fredrik Reinfeldt şi Jan Fischer, care vor discuta situaţia şi cu membrii Parlamentului European.

La rândul său, ministrul suedez pentru afaceri europene, Cecilia Malmstrom, se deplasează miercuri la Praga pentru a evalua situaţia, relatează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite