Tratatul de la Lisabona ar putea fi pus în practică până la sfârşitul anului 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratatul de la Lisabona ar putea fi pus în practică până la sfârşitul anului 2009
Tratatul de la Lisabona ar putea fi pus în practică până la sfârşitul anului 2009

Preşedintele ceh, Vaclav Klaus, este satisfăcut de compromisul la care s-a ajuns joi seară la Bruxelles asupra Tratatului de la Lisabona, ce ar urma să dea undă verde intrării sale în vigoare până la sfârşitul anului, a dat asigurări joi seară primul-ministru ceh Jan Fischer.

"Aş dori să asigur că dacă Curtea Constituţională decretează la 3 noiembrie că Tratatul de la Lisabona este în acord cu constituţia cehă, nimic nu va mai pune obstacole la o încheiere rapidă a ratificării", a declarat Fischer într-un briefing.

"Republica Cehă va ratifica tratatul astfel ca el să poată intra în vigoare până la sfârşitul anului", a adăugat el.

Fischer s-a exprimat la sfârşitul primei zile a unui summit al celor 27 de şefi de stat şi de guvern ai Uniunii Europene, care au acordat dreptul preşedintelui ceh la derogarea pe care el o cerea pentru preţul semnăturii sale pe tratat.

Liderii au ridicat astfel un obstacol major la intrarea sa în vigoare.

"Vaclav Klaus a acceptat textul, el a fost ţinut informat despre toate modificările efectuate astăzi şi nu este nicio problemă", a dat asigurări şeful guvernului ceh.

"Scutirea va fi ratificată de toate ţările Uniunii Europene la viitorul tratat de aderare la bloc, fără îndoială şi de Croaţia", a spus Fischer.

Rămâne totuşi un obstacol în Republica Cehă pentru tratat, destinat să facă să funcţioneze Uniunea Europeană într-un mod mai eficient. Curtea Constituţională naţională urmează încă să se pronunţe, la 3 noiembrie, asupra unui recurs contra textului depus de parlamentari eurosceptici, prieteni ai lui Klaus, notează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite