Tratative secrete ruso-georgiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova şi Tbilisi au stat pentru prima dată faţă în faţă, de la sfârşitul războiului. Reuniţi la Geneva, sub egida ONU, UE şi OSCE, experţii ruşi şi georgieni încearcă să deblocheze relaţiile dintre cele două ţări întrerupte de conflict.

 După aproape două luni de la încheierea războiului din Caucaz, experţi ruşi şi georgieni s-au întâlnit ieri pentru prima dată, la Geneva, în cadrul unor discuţii mediate de Organizaţia Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Analiştii atenţionează însă că discuţiile ce s-au încheiat aseară au puţine şanse să aducă schimbări majore în relaţia dintre cele două state. Relaţiile dintre cele două părţi sunt blocate nu doar de conflictul militar în care au fost implicate, ci mai ales de decizia Moscovei de a recunoaşte independenţa provinciilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud.

Interesant este că din delegaţia georgiană formată din 12 persoane au făcut parte şi osetini şi abhazi favorabili Tbilisi-ului. Delegaţia rusă s-a lăsat aşteptată mai multe ore, iar componenţa acesteia a fost păstrată secret chiar şi pentru presa rusă.

În prima fază, părţile au decis ca delegaţiile să fie conduse de miniştrii de Externe ai celor două state. Negocierile au fost retrogradate însă la nivel de experţi, deoarece Rusia a insistat ca la Geneva să participe şi reprezentanţi ai Osetiei de Sud şi ai Abhaziei. Tbilisi-ul a respins însă această propunere deoarece consideră cele două teritorii ca aparţinând de drept Georgiei.

Secret total

Organizatorii au luat măsuri fără precedent pentru a păstra secretul din jurul negocierilor. Astfel, nici măcar fotoreporterii nu au putut fotografia delegaţiile ce au intrat ieri în clădirea Naţiunilor Unite din Geneva. “Negocierile sunt private şi extrem de complexe. Decizia (de a nu permite accesul jurnaliştilor, n.red.) a fost luată de toate părţile implicate”, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

“Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a reinstaura încrederea unii în alţii şi pentru a putea stabili un climat favorabil începerii procesului de semnare a unei rezoluţii”, a declarat secretarul general al ONU, Bai Ki-moon.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite