Traian Băsescu după întâlnirea cu secretarul general al NATO: "Susţinem un sistem de apărare la nivelul Alianţei, nu bilateral"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu participă, joi şi vineri, la reuniunea de toamnă a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, informează Administraţia Prezidenţială, adăugând că şeful statului va face şi o vizită oficială la sediul NATO, în contextul pregătirii summitului Alianţei Nord-Atlantice din noiembrie de la Lisabona.

UPDATE 12: 30 Într-o declaraţie de presă comună, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că preşedintele Traian Băsescu este "un avocat" al relaţiilor mai strânse între NATO şi Rusia.

"Am discutat şi despre relaţia NATO-Rusia, domnul preşedinte Băsescu este un avocat ferm al consolidării legăturilor între NATO şi Rusia, la fel şi eu", a spus Rasmussen într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele Băsescu, susţinută joi la sediul NATO.

"Voi călători la Moscova în data de 5 noiembrie şi mă bucur foarte mult că va fi un summit NATO-Rusia, 20 noiembrie, la Lisabona, şi aştept cu nerăbdare să discut cu partenerii ruşi despre succesul acestui summit", a adăugat secretarul general al NATO.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a subliniat că România consideră că Federaţia Rusă poate fi un partener extrem de important al NATO în securitatea regiunii. În ceea ce priveşte apărarea antirachetă, Băsescu a subliniat că România, care a început negocieri bilaterale cu SUA pentru găzduirea unor rachete interceptoare, susţine fără rezerve necesitatea unui scut la nivel NATO, şi nu la nivel bilateral.

"Obiectivul nostru este ca scutul NATO să fie o realitate. Vom fi susţinători fără rezerve ai angajării NATO într-un sistem de apărare, nu la nivel bilateral, ci la nivelul Alianţei Nord-Atlantice", a afirmat Băsescu.

Totodată, şeful statului a mai spus că un contingent de ofiţeri afgani va sosi în perioada următoare în România pentru instruire, iar 12 tineri afgani au primit deja burse la universităţile româneşti. El a apreciat că România va continua să sporească numărul de locuri alocate tinerilor afgani în universităţile româneşti.

Întrebat ce mai poate face România pentru succesul misiunii NATO din Afganistan, preşedintele Băsescu a subliniat că cel mai important lucru pe care ţara noastră îl va face este să rămână în Afganistan până când misiunea va fi îndeplinită, aşa cum a făcut şi în cazul misiunii din Irak.

Totodată, preşedintele a spus că România va continua să trimită instructori pentru trupele de securitate afgane, iar în perioada imediat următoare 66 de jadarmi se vor deplasa în Afganistan pentru a participa la construcţia unei instituţii afgane de ordine publică.

Tema centrală a Consiliului o reprezintă consolidarea guvernării economice în Uniunea Europeană. "Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii urmează să dezbată şi să agreeze raportul grupului operativ de lucru, prezidat de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în vederea reformării guvernării economice în Uniunea Europeană. Recomandările finale ale raportului se referă, în principal, la consolidarea disciplinei fiscale a statelor membre, introducerea unei supravegheri macroeconomice reale şi stabilirea unui mecanism permanent de gestionare a crizelor pentru zona euro", precizează Preşedinţia.

Totodată, liderii europeni vor decide asupra celor mai eficiente modalităţi de punere în practică a recomandărilor din raportul grupului condus de preşedintele Consiliului European şi, în acest context, vor dezbate dacă este necesar şi oportun ca Tratatele Uniunii să fie modificate pentru a implementa unele dintre propunerile grupului.

"Reuniunea Consiliului European va constitui prilejul unui schimb de opinii pentru pregătirea summit-ului Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii, care va avea loc în 20 noiembrie la Lisabona. Summit-ul UE - SUA va aborda chestiuni de interes comun, palierul economic fiind unul dominant, alături de teme prioritare ale agendei internaţionale, precum schimbările climatice, securitate, asistenţă pentru dezvoltare".

Liderii europeni reuniţi la Bruxelles în cadrul Consiliului vor discuta de asemenea despre pregătirea poziţiilor Uniunii Europene pentru summit-urile cu Ucraina din 22 noiembrie şi Federaţia Rusă din 7 decembrie. Ei vor pregăti de asemenea poziţiile UE în perspectiva reuniunii G20 şi pentru conferinţa de la Cancun.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu va participa la lucrările summit-ului Partidului Popular European.

Şeful statului efectuează joi o vizită oficială la sediul NATO din Bruxelles, ocazie cu care va avea convorbiri cu Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

Întrevederea va prilejui continuarea dialogului purtat la Bucureşti de către cei doi demnitari, în luna mai a acestui an. De asemenea, vizita preşedintelui Traian Băsescu la sediul NATO survine pe fondul pregătirii apropiatei reuniuni la nivel înalt a Alianţei Nord-Atlantice de la Lisabona, din luna noiembrie.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite