VIDEO Copil scăpat din tragedia aviatică de la Tripoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeronava, care aparţinea unei companii libiene, a explodat în timpul manevrelor de aterizare. La bordul avionului se aflau 93 de pasageri, de naţionalităţi diferite, şi 11 membri ai echipajului. În mod miraculos, un băiat de 10 ani a supravieţuit.

Avionul, un Airbus A330, care venea de la Johannesburg (Africa de Sud), s-a prăbuşit la ora locală 6.00 (7.00, ora României). Potrivit BBC, după escala în capitala libiană, acesta ar fi urmat să ajungă pe aeroportul londonez Gatwick.

Ministrul polonez de externe despre tragedia de la Smolensk: "Comisia ruso-poloneză va descoperi adevărul"

Şerban Căpitan: "Ameninţarea cu bomba este pericolul unu în timpul zborului"

VIDEO Autorităţile poloneze nu exclud vina Rusiei în tragedia aviatică de lângă Smolensk


„Aeronava a explodat cu puţin timp înainte de aterizare şi s-a dezintegrat complet", a declarat un responsabil al serviciilor de securitate ale aeroportulului internaţional din Tripoli.

El a confirmat şi faptul că un băieţel în vârstă de 10 ani, olandez, a scăpat cu viaţă din teribilul accident, fiind transportat la un spital din apropierea capitalei libiene. Supravieţuirea miraculoasă a acestuia o reaminteşte pe cea adolescentei de 13 ani, Bahia Bakari, care a scăpat cu viaţă după ce un avion Airbus A310 al companiei Yemenia s-a prăbuşit, la sfârşitul lui iunie 2009, în largul insulelor Comore.

Printre pasagerii aeronavei căzute ieri dimineaţă se aflau cetăţeni libieni, africani, britanici şi olandezi. Premierul olandez, Jan Peter Balkenende, a anunţat că în acest accident au murit 61 de conaţionali şi că la Ministerul Afacerilor Externe din Amsterdam a fost creată o celulă de criză.

Eroare sau norul vulcanic?

Ministrul libian al Transporturilor, Mohammed Zidani, a precizat că ipoteza unui atac terorist este exclusă şi că, cel mai probabil, cauza accidentului o constituie fie o defecţiune tehnică, fie o eroare de pilotaj. Este luată în calcul şi varianta ca aeronava să fi avut de suferit din cauza norului de cenuşă vulcanică provenind din Islanda. Acesta a traversat, în ultimele două zile, cerul ţărilor vecine Maroc şi Algeria.

La momentul producerii accidentului, condiţiile atmosferice din zona capitalei libiene erau bune. Cele două cutii negre ale avionului au fost recuperate şi a fost declanşată o anchetă. Aeronava aparţine companiei libiene de zbor Al Afriqiyah, fondată în 2001 pentru a face legătura între Africa, Asia şi Europa, şi care nu figurează pe nicio „listă neagră" a companiilor cu probleme în privinţa siguranţei zborurilor. Accidentul de ieri este cel mai grav petrecut în Libia din 1992 încoace. În ziua de 22 decembrie a acelui an, un avion Boeing aparţinând Libyan Arab Airlines, cu 157 de pasageri la bord, s-a prăbuşit în apropiere de Tripoli.

Coada, intactă

La doar câteva ore de la accidentul de ieri-dimineaţă, televiziunea de stat libiană a transmis primele imagini de la faţa locului care arătau aeronava complet distrusă. Scaunele, ca şi toate instrumentele de bord, erau împrăştiate pe distanţe considerabile. Doar coada avionului, desprinsă de restul acestuia, a rămas aproape intactă.

Franţa trimite specialişti

Întrucât este vorba de un avion de fabricaţie franceză, Biroul de Anchete şi Analize (BEA) de la Paris a anunţat că trimite la faţa locului o echipă de experţi. Conform convenţiilor internaţionale, Libia conduce ancheta, la care participă însă şi ţara de origine a constructorului avionului. Compania Airbus a anunţat că din echipa BEA fac parte şi câţive ingineri proprii.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite