VIDEO Tragedia de la Smolensk: Una dintre cutiile negre a surprins rugăciunea pilotului înainte de prăbuşire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După anunţul făcut luni potrivit căruia anchetatorii ruşi şi polonezi au finalizat descifrarea cutiilor negre ale avionului Tu-154, prăbuşit la 10 aprilie lângă Smolensk, un scandal a izbucnit la Varşovia, după apariţia unor informaţii în mass media, negate de autorităţi. 

Potrivit cotidianului rus Moskovski Komsomoleţ, presa rusă şi poloneză a scris că într-una din înregistrări se aud ţipete de teroare care provin din compartimentul pentru pasageri. Însă, autorităţile de la Varşovia au negat informaţiile despre ţipetele înregistrate pe bandă.

Pe de altă parte, procurorul general al Poloniei, Andrzej Seremet, a declarat că aparatele au înregistrat rugăciunea pilotului înainte de coliziunea cu solul.

Potrivit jurnaliştilor polonezi, cutiile negre au înregistrat discuţiile din cabina pilotului, dar şi sunetele care veneau din compartimentul pentru pasageri. În spatele cabinei echipajului se afla compartimentul însoţitorilor de bord, urmat de trei cabine VIP. În primul salon VIP se afla preşedintele Lech Kaczynski, şi soţia sa Maria, în celelalte două - Ryszard Kaczorowski, în vârstă de 90 de ani, utimul preşedinte al Poloniei din exil, precum şi deputaţi, şefi militari, preşedintele Băncii Naţionale, miniştri.

În ultimele 20 de secunde ale înregistrării pot fi auzite discuţiile din cabina piloţilor şi murmurul din compartimentul pentru pasageri. În final, se aude un ţipăt de groază şi durere, a dezvăluit o sursă apropiată anchetei.

Afirmaţiile au fost dezminţite în aceeaşi zi.

Cutiile negre au înregistrat sunetele de fundal din cabina piloţilor în care nu aveau cum să ajungă sunetele din compartimentul pentru pasageri, a explicat locotenent-colonelul Zbigniew Zepa, care investighează cazul.

Procurorul general al Poloniei, Andrzej Seremet, a declarat că nu vede niciun obstacol în calea publicării conţinutului cutiilor negre, cu excepţia momentelor intime, cum ar fi rugăciunea pilotului înaintea coliziunii cu solul.

Ancheta a luat în calcul patru versiuni ale catastrofei aeriene - un act terorist, o defecţiune tehnică, eroare de pilotaj şi o combinaţie între utimele două, potrivit procurorului general polonez.

Deocamdată niciuna dintre acestea nu este exclusă, a adăugat acesta.

Nu este clar deocamdată în ce moment pilotul a decis să aterizeze, a precizat Andrzej Seremet, care a mai spus că nu dispune de nicio informaţie care să susţină ipoteza că unul din înalţii pasageri ar fi influenţat decizia pilotului cu privire la aterizare.

Anchetatorii polonezi angrenaţi în descifrarea cutiilor negre de la bordul Tu-154, prăbuşit la 10 aprilie lângă Smolensk, urmează să se întoarcă miercuri la Varşovia de la Moscova.

Joi, procurorul general al Poloniei va prezenta un raport privind rezultatele expertizei lor din Rusia, potrivit postului de televiziune polonez TVN24.

Angajaţii procuraturii poloneze vor reveni miercuri în Polonia, în cazul în care condiţiile meteorologice vor permite acest lucru, a declarat Andrzej Seremet, adăugând că toate procedurile la locul accidentului au fost finalizate.

image

Sicriele cu trupurile cuplului prezidenţial polonez au fost duse pe afet de tun până la Catedrala Wawel, unde au fost înmormântate

Ne-am propus să ne întâlnim joi cu presa. Polonia vrea să afle conţinutul cutiilor negre, a afirmat procurorul, subliniind că nu vor clasifica nimic pentru a nu da motiv de suspiciuni.

În acest context, procurorul general al Poloniei le-a cerut polonezilor să mai aibă puţină răbdare.

Autorităţile de la Varşovia nu vor difuza înregistrarea audio a discuţiilor de la bordul Tu-154, potrivit agenţiei Baltinfo. Toate datele obţinute în urma descifrării cutiilor negre vor fi prezentate sub forma unor transcripturi.

Anchetatorii au descoperit la locul accidentului de lângă Smolensk şi recorderul suplimentar care se păstrează rar într-un accident de avion, acesta putând să ofere noi informaţii în legătură cu ceea ce s-a petrecut la bord înaintea prăbuşirii. Recorderul este de fabricaţie poloneză şi, conform înţelegerii dintre părţile rusă şi poloneză, va fi decriptat în Polonia.

Citiţi şi:

Cutiile negre ale avionului prăbuşit lângă Smolensk au fost descifrate. Concluzia: eroare de pilotaj

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite