Tony Blair: "UE nu are nevoie de Constituţie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marii Britanii susţine că nu este dezirabilă crearea unui superstat european, ci numai îmbunătăţirea funcţionării practice a Uniunii Uniunea Europeană trebuie să îngroape

Premierul Marii Britanii susţine că nu este dezirabilă crearea unui superstat european, ci numai îmbunătăţirea funcţionării practice a Uniunii

Uniunea Europeană trebuie să îngroape proiectul pentru o constituţie comună, a declarat premierul britanic în urma întâlnirii avute cu omologul său olandez, Jan-Peter Balkenende. Iniţiativa britanico-olandeză se bate însă cap în cap cu intenţia Germaniei de a păstra cât mai mult din vechea Constituţie, în proiectul de tratat pe care îl va prezenta, în iunie, liderilor europeni. Până în prezent, 18 guverne au ratificat sau sunt pe cale de a ratifica proiectul de constituţie.

Blair a spus că este necesară nu numai schimbarea titlului tratatului, dar şi reorientarea lui, astfel încât aceasta să nu urmărească crearea unui superstat, ci numai îmbunătăţiri de natură practică ale funcţionării Uniunii. Blair a precizat că Marea Britanie şi Olanda nu sunt singurele ţări care "vor avea dificultăţi cu un tratat constituţional şi care ar prefera un tratat tradiţional, de felul celor discutate şi agreate cu 10 ani în urmă".

El afirmă că este important ca UE să urmeze acest proces în aşa fel încât să nu fie necesar un referendum. Potrivit cotidianului "Financial Times", comentariile lui Blair reflectă un sentiment ce se face din ce în ce mai simţit în întreaga Europă, chiar printre cei mai înflăcăraţi federalişti: acela că proiectul de constituţie este mort şi va trebui înlocuit de un text mult mai modest.

Declaraţiile au fost făcute după întâlnirea de la Londra cu premierul olandez Jan-Peter Balkenende, a cărui ţară, alături de Franţa, a declanşat criza constituţională în 2005, respingând proiectul de tratat prin referendum.

Săptămâna trecută, Balkenende a declarat, într-o discuţie purtată cu preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, că olandezii ar dori să vadă cât mai curând o soluţie la actuala criză şi că ar dori o revizuire majoră a tratatului care să facă UE mai eficientă şi mai democratică. Tony Blair promisese un referendum pe tema Constituţiei, însă oficialii guvernului spun acum că acest lucru nu ar fi necesar, dacă va fi vorba de un simplu tratat.

"Un tratat de amendare ar putea include clarificarea diviziunii puterilor între Comisia Europeană şi statele membre, un rol mai important al parlamentelor naţionale şi reguli pentru lărgirea în continuare a UE. Dacă nu avem caracteristicile unei Constituţii, acest lucru este relevant şi pentru întrebarea dacă avem sau nu nevoie de referendum", a continuat premierul britanic.

Şapte ţări europene nu au luat încă o decizie

Tratatul privind Constituţia europeană a fost semnat pe 29 octombrie 2004. El a fost ratificat până acum de 16 ţări, dintre care două (Spania şi Luxemburg) prin referendum, iar celelalte 14, între care şi România, prin proceduri parlamentare. Alte două ţări, Germania şi Slovacia, au încheiat procedurile parlamentare pentru ratificare. Criza a izbucnit însă în 2005, când tratatul a fost respins, prin referendum, de Franţa şi Olanda, ceea ce a determinat alte ţări să amâne sau să stopeze procedurile de ratificare. În prezent, Constituţia europeană este sub semnul întrebării în şapte ţări, Irlanda, Marea Britanie, Portugalia, Danemarca, Suedia, Polonia, Cehia. Dacă ar fi fost ratificat, ar fi intrat în vigoare pe 1 noiembrie 2006.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite