Tiraspolul ameninţă Chişinăul cu armele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tiraspolul ameninţă Chişinăul cu armele
Tiraspolul ameninţă Chişinăul cu armele

Tiraspolul a ameninţat Chişinăul voalat că va utiliza forţa armată, în cazul în care va continua insistenţele în privinţa retragerii armatei ruse din Transnistria, relatează Agerpres.

Aşa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrebciak, a declarat, într-un interviu acordat postul de radio din Rusia "Eho Moskvî", că Transnistria dispune de forţe militare care sunt în stare să dea un răspuns adecvat oricăror încercări de a încălca balanţa existentă, fiind întrebat ce se va întâmpla dacă autorităţile de la Chişinău vor continua să insiste asupra retragerii armatei ruse din zonă.

El a declarat că pentru asemenea acţiuni este necesară o abordare echilibrată, iar asemenea decizii pot fi luate doar prin consens. "Cred că puterea de la Chişinău este destul de previzibilă şi are destulă înţelepciune ca să nu dezechilibreze situaţia existentă", a mai spus Iastrebciak.

El a precizat că prezenţa militară rusă are două componente: una ca de misiune de pacificare şi a doua de a păzi depozitele militare şi armamentul fostei armatei sovietice. Bineînţeles că Transnistria se pronunţă pentru continuarea acestei prezenţe şi nu vede nici o ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii din regiune. Dimpotrivă, prezenţa militară rusă este un factor de stabilitate în regiune, a spus aşa-numitul ministrul de externe al Transnistriei.

Într-un interviu recent acordat Agerpres, viceprim-ministrul Republicii Moldova, Victor Osipov, responsabil pentru reintegrarea ţării, a afirmat că înlocuirea forţelor de pacificare ruse din Transnistria cu o misiune civilă internaţională poate surveni doar ca rezultat al unei înţelegeri în formatul de negocieri între mediatori şi în primul rând părţile implicate în conflict.

Referindu-se la retragerea contingentului militar rus din Republica Moldova, vicepremierul moldovean a menţionat că această problemă rămâne pe agenda zilei, Chişinăul sperând la rezolvarea ei într-un timp cât mai scurt.

Potrivit unor surse, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de un regim separatist prorus, sunt depozitate, între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sunt păzite de un contingent militar rusesc. Rusia şi-a asumat încă în 1999 obligaţia de a retrage muniţiile sale de pe teritoriul Moldovei, lucru pe care nu l-a dus la bun sfârşit însă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite