Filat: Rusia trebuie să nu mai ajute deloc administraţia de la Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile autorităţi moldovene cred că Moscova trebuie să înceteze orice ajutor pentru administraţia de la Tiraspol, a declarat într-un interviu pentru ziarul rus Vzgliad premierul de la Chişinău Vlad Filat, relatează Unimedia.

Moldova este hotărâtă să ceară de la Moscova nu doar retragerea trupelor din regiunea transnistreană, dar şi încetarea oricărui ajutor pentru această zonă. În caz contrar, relaţiile dintre cele două ţări (nr. Rusia şi Moldova) ar putea suferi schimbări mai puţin pozitive", a afirmat Filat.

De cealaltă parte, Tiraspolul are o altă atitudine. "Dacă presiunile Republicii Moldova vor creşte, Transnistria a anunţat că va intra în componenţa Federaţiei Ruse", a mai spus premierul de la Chişinău.

"Relaţiile moldo-ruse trebuie să fie bazate pe demnitate, iar acest lucru înseamnă respectul pentru libertate, retragerea armatei ruse din Transnistria, încetarea acordării oricărui ajutor regimului de la Tiraspol şi totodată, o atitudine respectuoasă a Rusiei faţă de R. Moldova", a declarat Filat, citat de ziarul rus.

"Tiraspolul, din contră, nu manifestă o atitudine pozitivă faţă de forţele pro-europene care au venit la guvernare la Chişinău. Primul, condamnă intenţiile AIE conform cărora forţele de menţinere a păcii din zona de securitate să fie înlocuite cu o misiune civilă a comunităţii europene", aminteşte Vzgliad.

"Totodată, este cazul să menţionăm că liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, a anunţat anterior că în acest moment Transnistria îşi ajustează legile conform Federaţiei Ruse, iar după summit-ul CSI, desfăşurat deja la Chişinău, autorităţile autoproclamatei republici transnistrene ar putea organiza un referendum cu privire la intrarea regiunii în componenţa Rusiei. De cealaltă parte, Federaţia Rusă a amintit Tiraspolului că nici nu poate fi vorba de intrarea Transnistriei în componenţa statului rus", mai precizează Vzgliad.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite