Timoşenko, aliată cu oamenii Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ucrainei o acuză pe fosta parteneră că îi promovează pe apropiaţii Moscovei.După destrămarea „coaliţiei portocalii”, războiul declaraţiilor ia amploare între preşedintele Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko.

Aflat la Adunarea Generală a ONU, liderul de la Kiev a acuzat-o din nou de trădare pe fosta sa aliată din timpul „revoluţiei portocalii”. De această dată, preşedintele Iuşcenko a atacat-o pe Timoşenko pentru că l-a ales ca partener politic pe Viktor Medvedciuk - fostul şef al administraţiei prezidenţiale în mandatul lui Leonid Kucima. Presa ucraineană afirmă că Medvedciuk este un apropiat al preşedintelui Dmitri Medvedev. Mai mult, soţia liderului rus, Svetlana Medvedev, şi actualul premier Vladimir Putin ar fi naşii de botez ai fiicei celei mai mici a lui Medvedciuk - Daşa.

Dezvăluiri incomode

La întâlnirea de la New York cu reprezentanţi ai Consiliului Atlantic, preşedintele Viktor Iuşcenko a dezvăluit că, în 2007, când încă nu se afla în fruntea guvernului, Iulia Timoşenko i-a cerut să-l trimită pe Medvedciuk ambasador în Rusia sau să-l numească vicepremier. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunţa la 11 septembrie că l-a convocat pe Viktor Medvedciuk la interogatoriu în legătură cu activitatea sa în favoarea Rusiei.

Tot atunci, SBU afirma că anchetează presupuse plângeri din partea unor oameni de afaceri ucraineni care susţin că fostul şef al cancelariei prezidenţiale le-ar fi cerut bani, recurgând la şantaj, pentru alegerile prezidenţiale de la începutul anului 2010.

Contraatac de la guvern

Acuzaţiile lui Iuşcenko vin ­înaintea vizitei premierului Iulia Timoşenko la Moscova, vizită ce va fi dominată de negocierile noului preţ la livrările de gaze ruseşti pe anul 2009. Şefa executivului de la Kiev a declarat, ieri, că nu intenţionează să discute cu şeful statului problemele legate de livrările de gaze, pe care le va aborda cu premierul Vladimir Putin. De asemenea, premierul ucrainean a cerut partidelor care au organizat „revoluţia portocalie” să se reunească în cadrul unei noi coaliţii. Analiştii de la Kiev susţin însă că un nou scrutin legislativ- al treilea în trei ani - este ine­vitabil. Kievul speră să obţină în decembrie statutul de ţară candidată la aderarea la NATO, dar experţii au atras atenţia că această criză politică diminuează şansele Ucrainei.

Timoşenko şi Medvedciuk reprezintă perechea politică nr.1 în Ucraina, şi nu de azi, de ieri, ci de multă vreme
Viktor Iuşcenko,
preşedintele Ucrainei

Iuşcenko este hotărât să continue cu alegerile anticipate pentru a distruge guvernul democrat şi coaliţia, cu orice preţ
Iulia Timoşenko,
premierul Ucrainei

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite