Ucraina: Partidul preşedintelui Iuşcenko intenţionează să se retragă din coaliţia cu premierul Timoşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko a cerut sâmbătă deputaţilor săi să se retragă din coaliţia guvernamentală prooccidentală cu premierul Iulia Timoşenko. Potrivit AFP, relaţia dintre Iuşcenko şi Timoşenko este din ce în ce mai tensionată.

Unii parlamentari apreciază că această decizie ar putea duce la dezmembrarea completă a alianţei guvernamentale, alţii sunt de altă părere.

"Ordonăm deputaţilor membri ai partidului nostru să îşi retragă semnătura de pe declaraţia de înfiinţare a coaliţiei", se arată în rezoluţia adoptată la un congres al partidului proprezidenţial Ucraina Noastră, care a avut loc sâmbătă la Kiev. Rezoluţia nu are însă valoare constrângătoare.

"Nu suntem de acord cu acţiunile populiste şi neprofesioniste ale premierului"
, continuă documentul citat de Interfax.

Coaliţia guvernamentală prooccidentală a fost formată de Blocul Timoşenko şi grupul parlamentar compus din partidul lui Iuşcenko şi formaţiunea Autoapărarea Populară. Mai târziu, coaliţiei i s-a alăturat şi Blocul Volodimir Litvin, condus de preşedintele Parlamentului. În prezent însă, doar deputaţii din Ucraina Noastră fac parte din alianţa guvernamentală.

"Coaliţia va eşua din cauza deciziei partidului"
Ucraina Noastră, declara săptămâna aceasta o deputată a acestei formaţiuni, Ksenia Liapina. Colegul ei Serghei Mişcenko de la Blocul Timoşenko era însă de altă părere. "Un congres al Ucrainei Noastre nu va fi de ajuns pentru ca acest partid să se retragă din coaliţie", spunea el. Retragerea din coaliţie trebuie votată de majoritatea deputaţilor din grupul parlamentar din care face parte Ucraina Noastră, ceea ce este dificil de realizat, explica el.

Iuşcenko şi Timoşenko s-au aliat în momentul alegerilor prezidenţiale contestate din 2004, ceea ce i-a adus la putere. Ei au devenit însă între timp adversari şi amândoi candidează la alergerile prezidenţiale prevăzute în ianuarie 2010.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite