Ţiganii din Bulgaria au luat cu asalt Occidentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartiere întregi de romi din oraşul bulgar Plovdiv se mută în Germania, Franţa sau Elveţia, în căutarea unei vieţi mai bune, scrie cotidianul local „Mariţa", citat de site-ul Novinite.com.

În Elveţia, ţiganii bulgari cer azil în taberele de refugiaţi pentru kurzi, unde primesc adăpost, hrană şi câte 600 de euro pe lună ca refugiaţi politici.
Ei îşi argumentează cererea de azil prin discriminarea de care au parte în Bulgaria, explică Yashar Asan, directorul Comitetului de iniţiativă populară din Want.

Potrivit lui Asan, 20 de familii bogate de ţigani din Plovdiv au emigrat în Elveţia în ultimele două luni, unele dintre ele fiind repatriate cu avionul de autorităţile elveţiene.

La Stolipinovo, cel mai mare cartier de etnici romi din Bulgaria, cu o populaţie de 40.000 de locuitori, oraşul german Dortmund este un loc de vis. Potrivit lui Asan, sunt cinci autobuze cu câte 50 de persoane fiecare care au plecat spre Dortmund din Stolipinovo.

Asan susţine că 500 de familii din Stolipinovo, ceea ce înseamnă 3.000-5.000 de persoane, au emigrat în Franţa şi Germania în ultimii zece ani. În general, bărbaţii se angajeayă în construcţii, dar multe femei ajung să se prostitueze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite