„The Sun“: În 2014, va fi o invazie de muncitori români și bulgari în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanicii se așteaptă la un val de imigranți din România și Bulgaria începând cu 2014, când una dintre legile muncii va trebui să fie schimbată, pentru a se alinia legislației europene. Tabloidul „The Sun" a publicat ieri un articol în care vorbește despre acest lucru ca despre o invazie.

În momentul de față, românii care vor să muncească legal în Marea Britanie trebuie să obțină un permis de muncă, iar acesta poate fi scos numai dacă vin direct din România cu un loc de muncă sigur. Cu toate acestea, situația la fața locului stă diferit, după cum relatează și „The Sun".

„Mii de oameni lucrează ilegal pentru bani. Unul dintre ei, Vasile Parafeni (36 de ani) câștigă 130 de lire sterline pentru o zi de muncă", scrie tabloidul. Vasile spune despre situație că toți prietenii lui vor veni la muncă din 2014.

Cum își găsește Vasile de muncă? Este unul dintre sutele de oameni care stau într-o parcare a magazinului Wickes din Tottenham, North London. Din când în când, dube vin și strâng muncitori pe care-i duc pe șantiere.

„Numărul de bărbați care stau în parcare a crescut în timp. Când am venit aici, acum trei ani, erau aproximativ 15. Acum suntem și 150", a povestit bulgarul Alex Marios.

Un alt român, numit de „The Sun" Nicholas Aorgh, probabil Nicolae pe numele lui real, spune că acasă câștiga 200 de lire sterline pe lună, iar acum poate ajunge și la 250 de lire pe săptămână.

„Avem deja o viață mai bună. În momentul când vom putea obține asigurare, mai mulți vor putea veni aici", a spus bărbatul. Fără această asigurare, niciun muncitor nu poate obține un venit legal și nici nu plătește taxe.

669.000 de muncitori străini în Marea Britanie

Din 2014, Marea Britanie s-a angajat să ridice restricțiile pentru muncitorii străini. Guvernul consideră că schimbările nu vor fi radicale, deoarece majoritatea celor care vor să muncească în Marea Britanie sunt deja acolo.

Cu toate acestea, britanicii s-au mai înșelat o dată. În 2004, când Uniunea Europeană s-a extins și muncitorii polonezi au avut acces la locurile de muncă din Albion, oficialii au prevăzut un volum de 20.000 de muncitori. Cu toate acestea, acum numărul este uriaș: 669.000, potrivit cifrelor oficiale.

De asemenea, aceleași date vorbesc despre faptul că anual 200.000 de oameni vin în Marea Britanie, în căutare de locuri de muncă. Dintre aceștia, 40.000 sunt români sau bulgari.

Un parlamentar acuză

Un parlamentar britanic, Stewart Jackson, a avertizat asupra influxului de muncitori veniți din străinătate.

„Nu vrem ca în 2014 să vedem multe familii fără locuri de muncă, fără posibilitatea de a ține o casă și fără educație. Marea Britanie ar trebui să decidă cine vine aici, nu Uniunea Europeană", a declarat acesta ieri.

De asemenea, unul dintre editorii „The Sun", Trevor Kavanagh, a scris că Bulgaria și România sunt printre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană și au granițe cu unele dintre cele mai periculoase regimuri pentru democrația europeană.

„În momentul când le oferim locuri de muncă, deschidem ușa criminalității pe care nu o putem învinge. Aceste țâri aproape că nu au intrat în UE în 2007 din cauza mafiei. Au fost primite, dar cu toate acestea nu au reușit să își pună gangsterii în închisoare", a scris Kavanagh.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite