The Guardian: România rămâne fără medicamente pentru bolnavii de SIDA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vieţile bolnavilor de HIV din România sunt puse în pericol întrucât ţara va rămâne fără medicamente, spun mai multe organizaţii non-guvernamentale, în timp ce guvernul aruncă vina pe recesiune, notează cotidianul The Guardian.

Activiştii s-au temut că acest lucru s-ar putea întâmpla în cele mai sărace ţări din Asia şi Africa, dar se întâmplă în Europa. România rămâne fără medicamente pentru bolnavii de HIV. Oamenii din provincie veneau la Bucureşti pentru aprovizionare, dar rafturile din farmaciile din capitală se golesc, iar din această săptămână vor rămâne fără rezerve. Potrivit organizaţiilor de SIDA din România, bolnavii de HIV sunt condamnaţi la moarte, notează The Guardian.

Unii dintre ei nu mai au medicamente de mai bine de o lună. Iar motivele pentru această criză nu sunt deloc clare. Desigur, România este lovită de recesiune, dar după cum spune şi  o scrisoare deschisă, care a fost înaintată de Forumul Societăţii Civile a bolnavilor de HIV din Europa către preşeşdintele României şi guvernul român, şi alte state europene lovite de criză au reuşit să-şi menţină disponibile medicamentele necesare pentru bolnavii de HIV.

Este o situaţie foarte gravă pentru aproximativ 7000 de bolnavi de HIV din România. Medicamentele antiretrovirale îi ţin pe oameni în viaţă şi într-o stare bună, dar cei care încep să ia medicamente trebuie să continue să le ia, altfel virusul din organismul lor va evolua într-o tulpină imună. În acest caz, medicamentele pe care le luau înainte nu vor mai avea niciun efect. Bolnavii vor avea nevoie de altele, mult mai scumpe. Astfel, Forumul a spus guvernului, în scrisoare sa, că timpul se scurge rapid pentru unii dintre bolnavi.

"În special, cei care au fost infectaţi cu HIV încă de tineri în spitalele din România, în timpul copilăriei, între 1986 şi 1992, sunt pacienţi care au primit mai multe regimuri de medicamnte în trecut, iar unii dintre ei primesc deja ultima opţiune de tratament. Prin întreruperea acestui tratament, sănătatea acestor oameni va fi expusă unui imens risc, cu implicaţiile binescunoscute ale sănătăţii publice."

Forumul european şi ONG-urile regionale îndeamnă guvernul României să facă paşii necesari pentru a restabili rezerva de medicamente. Probabil că duc lipsă de bani, au spus ei, dar ar trebui să încerce să negocieze cu industria farmaceutică în acest caz, lucru pe care nu l-au făcut. Scrisoare îi cere, de asemenea, guvernului să ceară ajutor Oragnizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Privarea oamenilor de aceste medicamente care îi poate ţine în viaţă este o încălcare evidentă a articolului 3 a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Două ONG-uri române, Asociaţia Sens Pozitiv şi ARAS - Asociaţia Română Anti-SIDA au deschis o petiţie pentru a cere guvernului medicamente.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite