Teroriştii americanilor lovesc indirect la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teroriştii americanilor lovesc indirect la Bucureşti
Teroriştii americanilor lovesc indirect la Bucureşti

Un fost agent CIA susţine că agenţia americană a cazat suspecţi de terorism în capitala României. Bucureştiul este din nou acuzat că ar fi acceptat suspecţi de terorism pe teritoriul său. Scandalul reprezintă însă o plată a poliţelor între fosta şi actuala administraţie de la Washington.

„O clădire renovată de pe o stradă aglomerată din Bucureşti“ a servit drept închisoare secretă a CIA, amenajată pentru a găzdui şase deţinuţi, a declarat pentru cotidianul american „The New York Times” Kyle D. Foggo, fostul şef al bazei de aprovizionare a CIA de la Frankfurt, cea mai importantă din Europa.

Fostul oficial al agenţiei americane susţine că în urmă cu şase ani i s-a cerut să amenajeze închisori secrete, în care urmau să fie „cazaţi“ suspecţii de terorism.

El dezvăluie acum că ar fi supervizat personal construirea a trei centre de detenţie. Cele trei facilităţi ar fi fost ridicate în Bucureşti, în Maroc şi într-o ţară din spaţiul postsovietic, al cărei nume a fost trecut sub tăcere. Închisorile ar fi fost proiectate să arate identic, astfel încât prizonierii să fie dezorientaţi şi să nu ştie unde se află, în cazul în care erau mutaţi de la o închisoare la alta.

În buricul târgului?

Clădirea din Bucureşti, amplasată pe o „stradă aglomerată“, ar fi fost „proaspăt renovată“, a povestit Kyle D. Foggo pentru „New York Times“. Închisoarea din Capitala României, la fel ca şi celelalte două, ar fi fost construită la mjlocul anului 2003 sau mai târziu. Celulele aveau caracteristici speciale pentru a preveni rănirea deţinuţilor în timpul interogatoriilor, precum podele antiderapante şi flexibile.

Prizonierii erau ţinuţi 23 de ore în celule, având dreptul la doar 60 de minute de exerciţii fizice pe zi. Suspecţii de terorism erau scoşi din celule de agenţi CIA care purtau măşti negre de ski, pentru a-şi ascunde identitatea, dar şi pentru a-i intimida pe deţinuţi. Ca şi în închisorile din Statele Unite, exista un sistem de pedepse şi recompense: deţinuţii care se purtau bine primeau cărţi, DVD‑uri şi alte forme de divertisment, care însă le erau luate dacă aveau un comportament neadecvat.

Foggo susţine că s-a întâlnit de mai multe ori cu reprezentanţi ai serviciilor secrete din Europa de Est şi că a primit ajutor din partea acestora în procesul de amenajare a facilităţilor. Oficialul american le-ar fi oferit acestora asistenţă, însă a fost de fiecare dată refuzat politicos.

Scandal intern

Dezvăluirile din „New York Times“ nu au în nici un caz ca miză România sau alte state europene. Analiştii americani susţin că în realitate este vorba despre o răzbunare a agenţiei de spionaj pe fosta administraţie Bush. Aceasta a scos mereu CIA drept responsabilă pentru propriile eşecuri externe, dar şi pentru 11 septembrie. Pe de altă parte, este exclus ca CIA să fi luat unilateral decizia scurgerii acestor informaţii. Agenţia Centrală de Informaţii are un statut independent, însă răspunde în faţa administraţiei, deci direct în faţa preşedintelui Barack Obama.

La rândul rău, fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu crede că întreaga poveste are legătură cu situaţia internă din Statele Unite. „Subiectul este unul care apare într-un context intern american. În fond acest presupus loc de detenţie din Bucureşti are de-a face cu moştenirea fostei administraţii republicane a lui George W. Bush şi vine pe fondul unor atacuri republicane la Barack Obama“, a declarat Cioroianu, citat de Mediafax.

Şefii de stat români acuzaţi că în timpul mandatelor lor ar fi existat aceste presupuse centre de detenţie, Ion Iliescu şi Traian Băsescu, au negat constant aceste acuzaţii. De altfel, ele au fost respinse de toţi şefii de servicii secrete şi chiar de o comisie parlamentară constituită în acest sens.

Kyle D. Foggo este un personaj controversat, a cărui promovare în CIA s-a datorat atentatelor de la 11 septembrie. Căderea a fost însă la fel de bruscă ca şi promovarea, fiind condamnat pentru fraudă. Foggo a oferit contractele agenţiei unui prieten din copilărie. 

Poziţia României rămâne neschimbată

image

Norica Nicolai susţine că nu există dovezi care să certifice existenţa presupuselor facilităţi CIA în România



Problema centrelor secrete de detenţie ale CIA  pe teritoriul României sau în spaţiul aerian rămâne la nivel de zvon atâta timp cât nimeni nu reuşeşte să aducă probe concrete în acest sens.

În ultimii ani amploarea acestui scandal a condus chiar la înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, al cărei raport a fost adoptat anul acesta, în luna martie. În documentul întocmit de comisia specială, prezidată de actualul europarlamentar Norica Nicolai, se arăta că nu au existat sau există baze secrete americane în România, facilităţi pentru deţinerea de prizonieri, altele decât cele penitenciare, sau posibilitatea unor fisuri în sistemul de control al traficului aerian.

Potrivit raportului, comisia are argumente temeinice pentru a răspunde că scopul escalelor în România a zborurilor suspecte „nu a avut nimic în comun cu posibile transporturi ilegale de prizonieri pe teritoriul României“. În urma articolului apărut ieri în „New York Times”, preşedintele fostei comisii parlamentare privind presupuse centre de detenţie CIA în România, Norica Nicolai, a declarat pentru Mediafax că „nici Parlamentul European, nici Dick Marty nu au vorbit despre astfel de informaţii“.

În plus, europarlamentarul Norica Nicolai explică faptul că în articolul din  „New York Times” informaţiile se referă la un proiect CIA despre care nu se ştie dacă a fost pus vreodată în aplicare.

De asemenea, nici la nivelul Serviciului de Informaţii Externe (SIE) nu există date care să conveargă către subiectul apărut în „New York Times”. (Iulius Cezar)

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite