Tensiuni la nivel înalt în Cehia pe tema pactului pentru înăsprirea disciplinei bugetare la nivelul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, pledează în favoarea pactului pentru înăsprirea disciplinei bugetare la nivelul UE, ameninţând cu demisia în cazul în care premierul Petr Necas nu îl va adopta.


„Nu pot fi membru al unui Guvern care va scoate Cehia în afara curentului principal al integrării europene", a declarat Schwarzenberg într-un articol de opinie publicat în ziarul „Lidove Noviny", preluat de AFP.

„Noi nu suntem o insulă între Europa şi America. Suntem total dependenţi de UE din punct de vedere economic", a insistat el.
Schwarzenberg se află la conducerea mişcării de dreapta TOP 09, unul din partidele care fac parte din coaliţia guvernamentală de la Praga. Schwarzenberg a avertizat că partidul său se va retrage de la guvernare, dacă nu va fi aprobat acordul. O astfel de măsură ar duce la prăbuşirea guvernului.

Petr Necas încă nu a adoptat o poziţie clară pe această temă, aşteptând redactarea finală a textului privind disciplina bugetară. „Desigur, există posibilitatea ca aceste condiţii să fie inacceptabile pentru noi" a afirmat el.

Preşedintele Vaclav Klaus se opune vehement

La rândul său, preşedintele Vaclav Klaus, un eurosceptic, se opune cu vehemenţă acestui pact. Klaus a spus că, dacă guvernul său va decide să adere la pactul de uniune fiscală al UE, convenit la summit-ul UE de luna trecută, va refuza să semneze legea în acest sens.

Klaus, printre ale cărui prerogative se numără semnarea tratatelor internaţionale, a făcut aceste comentarii într-o scrisoare trimisă premierului Petr Necas, potrivit cotidianului.

Cehia, alături de Suedia şi Ungaria, a anunţat la summitul UE de luna trecută că va trebui să îşi consulte Parlamentul înainte de a semna pactul de uniune fiscală, ce prevede politici bugetare mai stricte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite