Tensiuni în coaliţia de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ex-comunistul Marian Lupu (ultimul din dreapta) a avut poziţii diferite faţă de ale celorlalţi membri ai coaliţiei de guvernare
Ex-comunistul Marian Lupu (ultimul din dreapta) a avut poziţii diferite faţă de ale celorlalţi membri ai coaliţiei de guvernare

Ex-comunistul Marian Lupu preia ideile lui Voronin şi îl atacă pe premierul democrat Vlad Filat. Cei doi lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană au avut câteva apariţii publice în care dezacordul a fost vizibil.

După ce a ratat funcţia de şef al statului moldovean, preşedintele Partidului Democrat (PDM), ex-comunistul Marian Lupu, şi-a reajustat discursul şi a început să-l atace pe premierul Vlad Filat, aflat într-o ascensiune politică remarcabilă. Potrivit postului Deutsche Welle, concurenţa tot mai vizibilă între cei doi lideri pune la încercare rezistenţa coaliţiei de guvernare de la Chişinău.

De când Marian Lupu s-a pronunţat împotriva iniţiativei de introducere a limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova, liderul PDM a început să fie curtat de presa procomunistă şi vorbeşte cu ziariştii mai mult ruseşte, comentează sursa citată. Poziţia sa a dat apă la moară şi găgăuzilor, minoritatea rusofonă din sudul ţării, care cere acum introducerea limbii ruse ca limbă oficială, pentru a contrabalansa „pericolul unirii cu România".

De ­altfel, în cadrul Alianţei, Lupu face opinie separată în aproape toate problemele sensibile şi, fel ca Vladimir Voronin, insistă asupra semnării unui tratat de frontieră moldo-român şi împotriva ieşirii Moldovei din CSI.

Cu faţa spre Moscova

Mai recent, liderul PDM Marian Lupu s-a pronunţat şi împotriva iniţiativei premierului Filat de a instala la Chişinău un monument dedicat tinerilor maltrataţi de poliţie după revoltele din 7 aprilie 2009. Analiştii politici susţin că, prin declaraţiile sale, Marian Lupu face jocul lui Vladimir Voronin. Într-o recentă emisiune televizată, acesta l-a acuzat pe premierul democrat că racolează deputaţi comunişti, dar şi membri ai partidelor din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, în beneficiul propriei formaţiuni politice, fapte dezminţite de Filat.

O altă „coincidenţă": Marian Lupu va fi azi la Moscova, unde a fost invitat de patriarhul rus, acelaşi cu care s-a întâlnit şi liderul comunist Vladimir Voronin, în urmă cu trei zile.

Comentariu: O chestiune tactică sau strategică?
Dan Dungaciu, sociolog, conferenţiar

Probleme cu Marian Lupu şi compatibilitatea sa cu AIE s-au pus de la început. În principiu, era evident că fostul vicepreşedinte al Parlamentului din vremea regimului Voronin nu este din acelaşi „aluat" cu restul coaliţiei. Întrebarea esenţială este însă alta: toate declaraţiile lui Marian Lupu sunt tactice sau strategice?

Respectiv dacă ceea ce spune Marian Lupu în legătură cu relaţia cu România (denumirea limbii, chestiuni identitare sau de istorie etc.) este o chestiune tactică - se poziţionează faţă de propriul electorat de formulă moldovenistă şi nu foarte cald pe relaţia cu Bucureştiul - sau strategică - chiar aşa gândeşte, asta promovează şi acestea sunt obiectivele sale politice pe termen mediu şi lung. Dacă aceste declaraţii ar fi tactice, ar fi explicabil în condiţiile în care se apropie alegerile anticipate care nu pot fi evitate, se pare, deşi mai există variante teoretice.

Dacă sunt strategice, atunci este limpede că viitorul acestei Alianţe este sumbru pentru că, la un moment dat, problema etnonimului şi a glotonimului se va pune cu tot mai multă acuitate. E greu de spus deocamdată, mai ales că până în prezent Marian Lupu s-a remarcat prin declaraţii contradictorii inclusiv pe chestiunile identitare. Ce au în comun astăzi fiecare dintre partidele care compun Alianţa este incomparabil mai mult decât deosebirile dintre ele.

Menţinerea AIE este cea mai bună opţiune pentru toţi, iar evadarea din AIE a lui Marian Lupu - un om politic tânăr şi cu viitorul înainte - ar însemna sinucidere politică curată. O asemenea evoluţie este puţin probabilă. Ceea ce face Marian Lupu pare să fie un mic şantaj pentru a obliga membrii AIE să îşi tempereze pornirile proromâneşti, prin asta încercând să transmită semnale şi electoratului şi, de ce nu, Moscovei, care ar putea avea un cuvânt de spus în viitoarea campanie.

Asta nu înseamnă că Lupu este „omul Moscovei", ci doar că vrea să se asigure că Moscova nu va merge deschis pe mâna altor candidaţi social-democraţi sau comunişti, de tipul PCRM sau Moldova Unită.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite