Le Monde: Tensiuni politice şi restricţii bugetare. România se afundă în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Le Monde: Tensiuni politice şi restricţii bugetare. România se afundă în criză
Le Monde: Tensiuni politice şi restricţii bugetare. România se afundă în criză

România se afundă în criză. La 1 octombrie, coaliţia guvernamentală formată din partidul de centru-dreapta al preşedintelui Traian Băsescu - Partidul Democrat Liberal şi Partidul Social Democrat s-a rupt, provocând o agravare a crizei economice, scrie cotidianul francez Le Monde.

Alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 22 noiembrie bulversează configuraţia partidelor politice din România. Mircea Geoană, liderul socialiştilor, şi-a depus candidatura la preşedinţie, în cursa care îl opune actualului şef al statului, ce vizează un al doilea mandat, titrează cotidianul francez.

Citiţi şi:


Guvernul minoritar, care reuneşte exclusiv miniştri proveniţi din partidul prezidenţial, va trebui să asigure stabilitatea României într-un moment în care criza economică loveşte din plin. După mai mulţi ani de creştere, ţara cunoaşte anul acesta o puternică recesiune estimată la 8,5% din PIB-ul său.

Instabilitatea politică riscă să repună în discuţie acordul semnat în martie în vederea obţinerii unui credit de 20 de miliarde de euro de la FMI, UE, Banca Mondială şi alţi finanţatori. România îşi va respecta toate angajamentele financiare faţă de instituţiile internaţionale, a afirmat premierul democrat liberal, Emil Boc.

Bucureştiul a primit deja două tranşe din acest împrumut şi a obţinut undă verde de la FMI pentru a aloca o parte din aceşti bani către salarii şi pensii, relevă Le Monde. Dar criza politică riscă să readucă în discuţie hotărârile autorităţilor şi nelinişteşte FMI, aşteptat să deblocheze o a treia tranşă, în luna decembrie.

Aşteptăm de la autorităţile române să-şi continue eforturile în vederea atingerii obiectivelor stabilite, a declarat reprezentantul FMI în România, Tony Lybek. Acest pariu este departe de a fi câştigat, comentează cotidianul francez.

Tensiunile politice şi restricţiile bugetare impuse de guvern au exasperat sindicatele din sectorul public. Luni, 5 octombrie, aproximativ 800.000 de profesori, medici şi funcţionari publici au început o grevă. Este cea mai amplă mişcare socială de la căderea regimului comunist, în urmă cu 20 de ani. Această grevă a fost precedată de cea a magistraţilor, care au încetat lucrul câteva săptămâni, şi de greva poliţiştilor, ieşiţi în stradă să reclame lipsă acută a mijloacelor lor materiale. Tot articolul aici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite