„Ţelul meu este Statele Unite ale Europei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia îi aparţine unui politician german. Şi preşedintele Traian Băsescu a vorbit recent despre necesitatea creării Statelor Unite ale Europei.

„Ţelul meu este Statele Unite ale Europei, după exemplul altor state federale precum Elveţia, Germania sau SUA", a declarat ministrul german al Muncii, Ursula von der Leyen, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei „Der Spiegel". Pentru a avea succes într-o lume globalizată, UE trebuie să devină o uniune politică, o monedă comună nefiind de ajuns, crede ministrul german al Muncii, membră a CDU văzută de mulţi drept o posibilă succesoare a Angelei Merkel.

Ea a recunoscut că ideea sa nu beneficiază de sprijin în rândul colegilor de guvern şi de partid. De altfel şi zilele trecute Ursula von der Leyen a creat discuţii aprinse în partid după ce a declarat că susţine pretenţiile Finlandei ca ţările care apelează la fondul de salvare al zonei euro să garanteze creditele cu rezervele lor de aur.

Ziceri de la Sulina

Aflat la Sulina, preşedintele Traian Băsescu a declarat în urmă cu câteva zile că este necesară crearea Statelor Unite ale Europei. „Numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară", spunea şeful statului, precizând că este punctul său de vedere.

La rândul său, chiar dacă nu a folosit sintagma Statele Unite ale Europei, premierul polonez, Donald Tusk, a afirmat că statele europene trebuie să renunţe la o parte din suveranitate. Este de preferat o pierdere de suveranitate decât menţinerea unei indiscipline financiare, a spus Tusk.

Citeşte şi:

Premierul Poloniei susţine „Statele Unite ale Europei"

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite