Talibanii riscă să destabilizeze Afganistanul şi Pakistanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacurile de anvergură din ultimele zile ale insurgenţilor islamişti obligă SUA şi NATO la schimbarea strategiei. Statele Unite pornesc de la principiul că nu vor câştiga lupta împotriva teroriştilor din Afganistan fără participarea Pakistanului.

Administraţia Obama şi-a trimis, ieri, emisarul special pentru Afganistan şi Pakistan, Richard Holbrooke, la Kabul, pentru a vedea care este situaţia, iar noul lider de la Casa Albă l-a sunat pe preşedintele Pakistanului, Ali Asif Zardari.

În timpul convorbirii, şeful statului american şi-a exprimat „sprijinul faţă de democraţia pakistaneză şi angajamentul faţă de menţinerea unui parteneriat strâns cu Islamabadul. Cei doi au subliniat necesitatea unei strategii comune pentru a aduce pacea şi securitatea în regiune.

Recomandările Pentagonului

Un memorandum secret al Pentagonului îi recomandă preşedintelui Barack Obama să atace Al-Qaida şi talibanii pe teritoriul Pakistanului, în contextul în care mujahedinii din Waziristan au atacat spatele frontului NATO, reuşind să blocheze aprovizionările pentru trupele aliate desfăşurate în Afganistan.

Şeful Statului Major

Interarme al SUA i-a recomandat în scris preşedintelui „să schimbe strategia în Afganistan“, deplasând focalizarea intervenţiei de la sprijinul în vederea reconstrucţiei civile şi stabilizarea intern, la „angajarea militară în Pakistan pentru a asigura stabilitatea regională“.

Concret, acest lucru înseamnă folosirea trupelor nu atât pentru a construi poduri sau a creşte siguranţa pe străzile din Kabul, ci mai ales pentru a împinge combaterea mujahedinilor până în interiorul graniţelor Pakistanului, acolo unde se află bastioanele lor şi probabil ascunzătorile lui Ben Laden şi Al Zawahiri, scrie ziarul „La Stampa“.

Aceste zone le-au permis până acum talibanilor să reziste ofensivei NATO. „Trebuie să se elimine refugiile talibanilor şi ale Al-Qaida în Pakistan“, propun comandanţii armatei SUA, lăsând să se înţeleagă intenţia de a folosi trupele terestre în zone tribale aflate de-a lungul frontierei afgane, din Waziristan până în Beluchistan.

Aici, deocamdată, operează doar avioanele fără pilot ale CIA, înarmate cu rachete. Raidurile americane din ultimele luni în teritoriul Pakistanului au fost ţinta unor proteste vehemente din partea autorităţilor de la Islamabad.

Mujahedinii lovesc spatele frontului


În aşteptarea deciziei preşedintelui, tema Pakistan a fost discutată, săptămâna trecută, la o consfătuire a serviciilor secrete, pe baza informaţiilor din teren. Grupări ale mujahedinilor au reuşit să arunce în aer, în nord-vestul Pakistanului, podul care asigura cea mai importantă rută de aprovizionare pentru trupele NATO din Afganistan.

Atacul a fost realizat cu ajutorul unor tehnici militare şi explozibili sofisticaţi care au transformat în ruine podul lung de 10 metri de pe Khyber Pass, la 25 km de Peshawar.

Până acum, pe aici au trecut 75% din carburanţii, armamentul şi alimentele pe care NATO le descarcă în portul Karachi. Purtătorii de cuvânt ai Alianţei Nord-Atlantice au recunoscut lovitura suferită, afirmând că, pentru moment, „ruta este blocată“, şi este folosită una prin republicile din Asia Centrală.

Răpirile şi decapitările s-au înmulţit

Abilitatea dovedită de talibanii pakistanezi în a lovi spatele frontului NATO este însoţită de răpiri în rândul cetăţenilor străini. La mai puţin de 24 de ore de la aruncarea în aer a podului a urmat răpirea în plină zi, la Quetta, a cetăţeanului american John Solecki, titularul biroului local al ONU pentru refugiaţi.

Apoi a fost decapitat inginerul polonez Piotr Stanczak, capturat, pe 28 septembrie 2008, de Mişcarea talibanilor din Pakistan, organizaţie acuzată de SUA şi Islamabad că ar fi organizat un atentat care a costat viaţa fostului premier Benazir Bhutto, în decembrie 2007.

Polonia a fost nemulţumită de cooperarea cu serviciile secrete pakistaneze pentru eliberarea inginerului Stanczak. Diplomaţia de la Varşovia a spus că „în Pakistan se desfăşoară un război civil şi unele instituţii rămân în afara controlului autorităţilor civile“.

Dificultatea forţelor pakistaneze de a-i înfrunta pe mujahedini întăreşte convingerea Pentagonului privind necesitatea de a interveni pentru a lovi bazele de unde operează talibanii şi Al-Qaida. 

În ceea ce priveşte Afganistanul, şeful Statului Major Interarme american, Michael Mullen, a afirmat că autorităţile de la Kabul trebuie să îmbunătăţească maniera în care administrează ţara pentru a ajuta astfel coaliţia internaţională să învingă insurecţia.

„Deficienţele în guvernare, corelate cu corupţia existentă, vor constitui principala noastră provocare“ pentru perioada 2009-2010, a adăugat el.

Recunoaştere

Directorul Ministerului pakistanez de Interne, Rehman Malik, a admis, ieri, că atacurile de la Bombay, din India, de la sfârşitul lunii noiembrie, au fost „plănuite parţial în Pakistan“. Preşedintele şi premierul pakistanez au asigurat New Delhi de „toată cooperarea lor“ în cadrul anchetei.

Arme ale aliaţilor, în mâna militanţilor islamişti?


Armata americană nu a ţinut evidenţa în mod eficient a zeci de mii de arme livrate de Pentagon forţelor afgane sau donate de alte 21 de ţări, între care şi România. De aceea există riscul ca acestea să fie furate sau vândute militanţilor, scrie „International Herald Tribune“.

Potrivit unui raport federal care a fost prezentat ieri în Camera Reprezentanţilor, oficialii din cadrul armatei americane nu au reuşit să ţină o evidenţă completă a aproximativ 87.000 de carabine, pistoale, mortiere şi alte arme - aproximativ o treime din numărul total al armelor uşoare pe care le-au livrat americanii, între decembrie 2004 şi iunie 2008, militarilor afgani.

În graba de a echipa forţele aliate afgane, Pentagonul nu a instituit un organism de monitorizare a livrării armelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite