Sute de mii de spanioli din 80 de oraşe au manifestat împotriva pachetului de măsuri de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest în Spania
Protest în Spania

Deşi au început să protesteze încă de săptămâna trecută, furia spaniolilor pare să fie de nestăvilit. Sute de mii de funcţionari din Peninsula Iberică au luat cu asalt străzile a 80 de oraşe spaniole, după ce Guvernul a anunţat că intenţionează să facă economii de 65 de miliarde de euro în următorii doi ani.

Sute de mii de funcţionari spanioli au ieşit în stradă joi, la câteva ore după ce pachetul de măsuri de austeritate, care vizează în principal redresarea deficitului şi creşterea încasărilor la buget, a trecut de Camera Deputaţilor doar cu voturile partidului de guvernământ, Partidul Popular.

Formaţiunile politice din opoziţie au refuzat să voteze pachetul de măsuri de austeritate, iar unii parlamentari chiar au părăsit sala în momentul votului.

Pachetul de măsuri de economisire aprobat joi presupune, printre altele, creşterea TVA la 21% începând cu luna septembrie, eliminarea bonusului de Crăciun pentru bugetari şi reducerea cu 30% a angajaţilor din sectorul public. "Aceste reduceri nu mai afectează doar anumite grupuri, oricât de mari ar fi ele, sau nu sunt măsuri care leagă cu mâinile la spate anumite administraţii sau instituţii publice. Ajustarea aprobată de guvernul lui Mariano Rajoy atinge buzunarul tuturor cetăţenilor", scrie publicaţia spaniolă de stânga "El Pais"."Magnitudinea celei mai mari ajustări a democraţiei a unit sindicatele, organizaţiile şi mişcările sociale, care până săptămâna trecută ar fi fost greu de închipuit să le vezi ieşind împreună în stradă", mai scrie cotidianul spaniol.

Centrul Madridului a fost luat cu asalt de spaniolii nemulţumiţi, zeci de mii de oameni adunându-se în faimoasa piaţă Cibeles, punctul de plecare a marşului de protest. Manifestaţia are ca destinaţie finală Puerta del Sol, un alt simbol madrilean.

În Bilbao peste 20.000 de manifestanţi au ieşit să protesteze, scandând lozinci precum "Vor să ruineze ţara. Trebuie să-i oprim!". "Rajoy, pungaşul, îi fură pe muncitori", s-a auzit în Sevilla, acolo unde numai puţin de 50.000 de oameni au participat la manifestaţii. La Barcelona, diferenţa dintre numărul participanţilor anunţat de organizatori şi cel anunţat de poliţişti diferă enormă: 40.000 potrivit forţelor de ordine şi 400.000 potrivit manifestanţilor.

Deşi protestele s-au desfăşurat, în general, fără incidente, forţele de ordine au fost nevoie să intervină în forţă la Madrid, unde au tras cu gloanţe de cauciuc asupra manifestanţilor. Potrivit publicaţiilor spaniole, câţiva protestatari au fost chiar bătuţi cu bastonul de poliţiştii aflaţi la faţa locului.

Sindicatele care au participat la acest protest spun că acţiunile de joi vor fi continuate, iar manifestaţii se anunţă şi în luna august.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite