Supravieţuitor de la Auschwitz: Iranul are acelaşi plan ca Hitler, să extermine evreii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prizonieri ai lagărelor de concentrare naziste
Prizonieri ai lagărelor de concentrare naziste

În iarna rece din Polonia, avertismentele unei noi creşteri a antisemitismului şi ameninţarea păcii în lume de un stat precum Iran, care deţine arme nucleare, au marcat Ziua Memorială a Holocaustului, ajunsă la cea de-a 65-a aniversare de la eliberarea din Auschwitz.

În lagărul morţii unde 1.1 milioane de evrei au fost ucişi, politicieni şi lideri religioşi din Polonia şi Israel s-au adunat să transmită mai departe, generaţiilor următoare, lecţiile învăţate din Holocaust, scriu cei de la The Times.

În umbra replicii semnului iconic de la Auschwitz, Arbeit macht frei (Munca vă face liberi), urmaşii vârstnici s-au întâlnit cu ultimii eliberatori încă în viaţă ai Armatei Roşii.

VIDEO 65 de ani de la eliberarea prizonierilor lagărului de la Auschwitz

Oamenii au spus că furtul de luna trecută a semnului din fier-forjat de la intrarea în lagăr reprezintă un semn că victimele Holocaustului au rămas sub ameninţare. Originalul, spart în trei bucăţi de către hoţi, este în curs de reparaţie.

"Din acest loc, jur ca lider al poporului evreu că nu vom permite ca răul să ne răneacă poprul încă o dată", a spus  primul-ministru Binyamin Netanyahu. Avertismentele despre Iran au fost conduse de Shimon Peres, preşedintele israelian.

Adresându-se parlamentului german în ebraică, din Berlin, el a descris guvernul iranian ca un regim de "fanatic" şi sponsor al terorismului internaţional. El a adăugat că programul nuclear al Teheranului "ameninţă cu distrugerea" şi reprezintă  "un pericol pentru întreaga lume".

"Aceasta zi nu reprezintă numai o zi memorială pentru victime, nu înseamnă doar chinurile conştiinţei omenirii în faţa atrocităţii de neînţeles, care a avut loc, dar, de asemenea, tragedia care a derivat din amânare luării unor măsuri", a spus el.

"Nu ignoraţi încă o dată dictatorii însetaţi de sânge care se ascund în spatele măştii demagocice şi a sloganurlor criminale".

Prreşedintele Iranului, Ahmadinejad,  un posibil "nou" Hitler


La un eveniment memorial în Cracovia, oraş polonez lângă Auschwitz, Meir Lau, rabinul-şef din Tel Aviv, care a fost salvat de la camera de gazare pe când avea şapte ani, atunci când mama sa l-a pus la o coadă diferită, a declarat că preşedintele Iranului, Ahmadinejad, a pus în pericol existenţa unei ţări vecine.

"Văd titlurile din ziare în fiecare zi", a spus Rabinul Lau celor de la Th Times. "În doi ani el va avea o arma atomică, deci înseamnă că există o ameninţare."

Ronald Lauder, preşedintele Congresul Mondial Evreiesc, a declarat: "Eu cred că un alt moment groaznic se apropie de lumea noastra. Vorbesc despre ceea ce se întâmplă în Iran. Avem un om care neaga Holocaustul. Avem un om care vorbeşte despre distrugerea statului Israel.

"Hitler a avut aceleaşi cuvinte şi oamenii nu l-au luat în serios. Noi trebuie să luăm în serios ceea ce se întâmplă cu preşedintele Ahmadinejad. Noi trebuie să credem în ameninţările sale şi dacă nu o facem, vom aveam mari prpbleme pe viitor. Nu pot decât să mă rog ca lumea liberă să lupte în continuare împotriva acestui tiran".

Moshe Kantor, preşedintele Congresului Evreiesc European, a declarat că necesitatea unui proiect permanent al unei zile memoriale fost tot mai presant întrucât supravieţuitorii au început să se stingă din viaţă.

"Ca şi oamenii, amintirea istorică poate dispărea", a spus el. "Avem un mandat irevocabil de la milioane de evrei şi non-evrei arşi împreună în flăcările morţii, de a păstra amintirea istoriei în viaţă."

"Ideea mea este de a infiinţa o Universitatea de Securitate şi toleranţă globală", undeva în centrul civilizaţiei europene. Cei doi gemeni, toleranţa şi securitatea, nu pot trăi unul fără celălalt. Aceasta universitate va fi cel mai puternic răspuns tuturor celor care lîndrăznesc să uite sensul Holocaustului."

Neo-naziştii au marcat aniversarea în manieră proprie: profanarea mormintelor evreiesti. La Strasbourg, în Franţa de est, mai mult de o duzină de pietre funerare dintr-un cimitir evreiesc au fost măzgălite cu svastici şi cu sloganul "Juden Raus" - "Afară cu evreii".

Morminte profanate în cimitirul evreiesc din Strasbourg
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite