Supervulcanul care ameninţă viaţa europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 2.000 de ani, Vezuviul a distrus în întregime oraşul Pompei. Astăzi însă, un vulcan mult mai mare şi mai periculos pândeşte de cealaltă parte a oraşului italian Napoli.

Deşi a provocat moartea a mii de oameni, Vezuviul este doar un mic "spin" pe spatele "dragonului" Campi Flegrei, aflat în cea mai mare parte sub apă. Autorităţile de la Napoli au început să-şi pună întrebări în urma celor peste 1.000 de cutremure care au desprins aparate de aer condiţionat de pe clădiri.

Institutul Naţional de Geofizică şi vulcanologie din Italia a descoperit că seismele nu erau provocate de muntele Vezuviu, aflat în apropierea oraşului, ci de unul dintre cei mai mari şi mai periculoşi vulcani din lume: Campi Flegrei.

Pentru a evita o situaţie similară celei produse de eruperea vulcanului Vezuviu, Apărarea Naţională din Italia a ajuns la concluzia că oraşul trebuie evacuat.

Deşi nu este vizibil decât vârful muntelui,în spatele peisajului liniştit se află un vulcan cu o putere imensă. O erupţie are mari şanse de a şterge o mare parte din formele de viaţă aflate pe continentul european, notează Daily Mail.

image

Zonă din preajma vulcanului. Foto: Daily Mail

Iată cum descrie autorul articolului din Daily Mail, zona din preajuma vulcanului: "În locul în care cândva erau dealuri verzi, există acum rocă vulcanică. Undeva mai jos, magma şi apa se întâlnesc, formând dioxid de carbon.E ca şi cum iadul s-a strecurat prin fundaţie, împingând la o parte dalele de piatră, sângerând prin crăpăturile pereţilor. Aburul sulfuros care iese din piatra fierbinte a depus mineral de coral şi creează o atmosferă de saună. Vrăbiile, care au ajuns în zonă pentru a se odihni, au murit otrăvite cu dioxid de carbon".



O echipă de cercetători internaţionali plănuieşte să foreze un puţ în vulcanul activ, pentru a încerca să înţeleagă de ce o parte din acesta a crescut cu circa 3 metri din 1969. În jurul vulcanului, există zone în care asfaltul a început să se umfle, mai multe străzi şi case fiind distruse. Ultima dată când solul a început să se umfle aşa (între 1430 şi 1538), a existat o eruptie care a dus la formarea unui nou vulcan.

“Chiar acum am putea trece printr-o perioadă de umflare a solului. Dacă evenimentele se derulează ca în trecut, ne putem aştepta la încă 60 de ani de nelinişte, posibile cutremure şi erupţii vulcanice. De aceea, trebuie să aflăm cât mai multe detalii despre acest vulcan", a declarat britanicul Chris Kilburn, unul dintre membrii echipei de cercetători.

Cu toate acestea,primarul din Napoli a oprit proiectul. Forajul era programat să înceapă în această lună, dar a fost oprit în urma obiecţiilor unui om de ştiinţă, care a avertizat că forajul ar putea declanşa o explozie care ar putea distruge oraşul.

"Forarea unui puţ ar putea provoca o explozie (nu o eruptie) şi ar putea declanşa mici cutremure. Acest lucru s-a întâmplat deja în alte proiecte similare, în alte părţi ale lumii", explică Benedetto De Vivo, omul de ştiinţă care se împotriveşte planurilor echipei internaţionale de cercetători.

image

Ce s-ar întâmpla dacă ar erupe vulcanul

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite