Summitul UE: ciocnire franco-britanică şi apropiere germano-polonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planul convenit de Angela Merkel şi de Nicolas Sarkozy se loveşte de opoziţia premierului britanic, David Cameron
Planul convenit de Angela Merkel şi de Nicolas Sarkozy se loveşte de opoziţia premierului britanic, David Cameron

„O ciocnire furioasă a avut loc între premierul britanic, David Cameron, şi cel francez, Nicolas Sarkozy", scrie cotidianul britanic „Guardian". În acelaşi o nouă axă franco-germano-polonă pare a se contura în Europa.

Oficialii britanici spun că preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a distorsionat poziţia Marii Britanii la summitul UE.

„Parisul a încercat să-l izoleze pe premierul britanic , afirmând că Marea Britanie caută o excepţie pentru cartierul financiar al Londrei de la toate regulile financiare UE", afirmă „Guardian ". De fapt, Londra vrea numai să se asigure că schimbările din zona euro nu afectează cartierul financiar londonez, afirmă oficiali britanici citaţi de publicaţia amintită.

"Francezii încearcă să-l facă pe britanici răspunzători pentru eşecul unui acord între toate cele 27 de state ale UE privind schimbarea de taratat. Dar Franţa a fost izolată în încercarea de a limita un acord privind reguli fiscale dure numai la cele 17 state membre", mai adaugă publicaţia britanică. Cancelarul german, Angela Merkel, a susţinut ferm că regulile pentru eurozonă ar trebui stabilite printr-o revizuire a tratatului de la Lisabona care să fie agreetă de toate cele 27 de state membre, scrie presa de la Londra. Irlanda s-a opus, spunând că ar trebui să organizeze un referendum pe acestă temă.

Sarkozy a primit o lovitură atunci când avocaţii UE au spus că impunerea automată de sancţiuni asupta ţărilor care încalcă regulile bugetare ar fi ilegală dacă ar fi aprobată numai de cele 17 ţări ale eurozonei.
Avocaţii Comisiei şi Consiliului au dat acest verdict în discuţiile de azi-noapte.

Axă franco-germano-polonă

Dacă rivalitatea istorică dintre Franţa şi Marea Britanie şi-a spus încă o dată cuvântul, alţi doi duşmani istorici, Germania şi Polonia, par a fi mai uniţi ca niciodată de criza economică.

Premierul polonez, Donald Tusk, a susţinut-o pe Angela Merkel, cancelarul german, în insistenţa ei pentru schimbări de tratat privind reguli bugetare mai dure şi mai multă supraveghere. Polonia este un jucător important în rezolvarea crizei europene, deoarece are o economie în creştere şi, în acelaşi timp, entuziasm pentru integrarea europeană.

„Nu există un Plan B pentru Polonia, în afara Europei. Vrem o Europă mai puternică, mai activă economic şi politic", a declarat Eugeniusz Smolar, expert în politică externă la Institutul Polonez de Afaceri Interne din Varşovia, citat de „New York Times".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite