Suedia a publicat note diplomatice privind destrămarea URSS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suedia a publicat joi aproape 500 de pagini de documente diplomatice confidenţiale din 1989 - 1991, din perioada care a precedat destrămarea Uniunii Sovietice.

Documentele repreyentând peste 40 de rapoarte au fost redactate de diplomaţi suedezi aflaţi la post la Moscova, Leningrad, Tallinn, Riga şi Vilnius, în ultimele luni ale URSS.

"Nu vreau să dramatizez, dar, în acest stadiu, trebuie să subliniez că există un risc clar de război civil", scria ambasadorul suedez la Moscova, Orjan Berner, într-o notă datată 20 august 1991, în perioada puciului împotriva liderului sovietic Mihail Gorbaciov, potrivit thelocal.se. Imediat după această notă, Gorbaciov a fost arestat la domiciliu.

"Lucrurile ar fi putut merge prost. Au existat mai multe incidente, atât în acea perioadă, cât şi după aceea, care ar fi putut duce la confruntări foarte grave", a declarat ministrul de Externe suedez, Carl Bildt, care conducea guvernul suedez în perioada destrămării URSS.

"Am declasificat o parte important a arhivei ministerului de Externe. Vorbim de rapoarte secrete privind destrămarea URSS şi lupta pentru democraţie în anul dramatic 1991", a declarat Bildt. Potrivit acestuia, "decizia de a publica practic toată arhiva este legată, pe de o parte, de dorinţa noastră de a contribui la scrierea istoriei acestei perioade dramatice şi, pe de altă parte, de dorinţa de a arăta activitatea diplomatică suedeză".

O mică parte a arhivei va rămâne secretizată, mai ales telegrame trimise Suediei din ţări neimplicate în căderea URSS, pentru a "evita orice escaladare inutilă a tensiunilor diplomatice".

Suedia a fost neutră în ambele războaie mondiale şi a aderat la UE după Războiul Rece, la 1 ianuarie 1995.

Citeşte aici notele diplomatice, în suedeză.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite